c S
Dnevne novosti

Vlada: prihvaćen program restrukturiranja, 45 dana za prateće dokumente

02.08.2013 07:14 ZAGREB, 1. kolovoza 2013. (Hina), Vlada je u četvrtak zaključkom usvojila plan restrukturiranja Hrvatske radio televizije (HRT) i zadužila HRT da što prije počne s njegovom provedbom, ali smatra i da je manjka u dijelu koji se odnosi na njegovu operativnu razradu i provedbu restrukturiranja, pa je zatražila da se u roku 45 dana donesu potrebni prateći dokumenti i operativni akti.

Pritom, kako je istaknula ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na sjednici Vlade, treba vezivati restrukturiranje s ciljevima javne televizije. Emitiranje kvalitetnijeg programa od javnog interesa i povećanje vlastite proizvodnje moraju se odrediti kao glavni ciljevi restrukturiranja HRT-a, a što se, kako se navodi u zaključcima, ne navodi u samom programu restrukturiranja. Program predviđa smanjenje broja zaposlenih, a ministrica kulture ističe kako zbrinjavanje viška radnika treba provesti uz prethodno savjetovanje s Radničkim vijećem i u skladu sa Zakonom o radu. I zaključkom se HRT obvezuje da provedbeni program zbrinjavanja, odnosno unutarnjeg preustroja koji mora sadržavati razloge i financijski učinak preustroja, kriterije izbora radnika za čijim će radom prestati potreba, rokove, iznos i načini obračuna otpremnina itd.

U financijskom dijelu, treba izraditi detaljni prikaz troškovnog restrukturiranja, a ministrica posebno ističe potrebu da se precizno kvantificira financijski učinak rješavanja poreznog duga, te hodogram za rješenje tog duga. U tehničkom dijelu treba razraditi tehnološku modernizaciju, a prelazak na DVB-TS sustav prijenosa i MPEG-4 sustav može biti proveden samo uz donošenje odgovarajuće strategije i akcijskog plana od strane Vlade. Novinarima je nakon sjednice Vlade, ministrica kulture kazala kako je riječ o planu koji je u načelima vrlo kvalitetan, kao i o očekivanim ciljevima. "Međutim, riječ je doista o načelnom planu od 50-ak stranica koji obuhvaća gotovo četverogodišnje razdoblje i zato mora biti dorađen s dodatnim dokumentima koji su vezani na razini hodograma i akcijskog plana, to znači u detaljima", kazala je. Napominje i kako je personalno restrukturiranje vezano s tehnološkom obnovom.

Tehnološka obnova imat će posljedice na strukturu zaposlenih i treba vidjeti na koji način će se vršiti edukacija, prekvalifikacija, kako će tehnološke promjene dovesti do kvalitetnijeg programa, kazala je. Ministrica ističe i kako sve mora biti provedeno u skladu sa Zakonom o radu i svim ostalim uvjetima iz kolektivnih ugovora i obvezama na HRT-u. Mislimo da taj plan u načelu može biti prihvaćen, ali da ga moramo pratiti gotovo iz mjeseca u mjesec. Takvim redovnim praćenjem, svaka stvar će se posebno dogovarati i odobravati, rekla je Andrea Zlatar Violić. Po podacima iz programa restrukturiranja HRT-a, u 2014. i 2015. godini ukupni bi troškovi restrukturiranja iznosili 303,2 milijuna kuna, od čega bi se najveći dio, 200 milijuna kuna odnosio na tehnologiju, dok je za otpremnine radnicima planiran iznos od 83 milijuna kuna.