c S
Dnevne novosti

Vrdoljak: Izlaz iz krize u privatnim investicijama

07.08.2013 07:22 ZAGREB, 6. kolovoza 2013.(Hina), Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako izlaz Hrvatske iz krize vidi u privatnim investicijama i privatnom kapitalu te ustrajavanju na fiskalnoj konsolidaciji, komentirajući tako prognoze američke agencije za kreditni rejting Standard&Poor's prema kojima je kreditni rejting Hrvatske snižen sa 'stabilnog' na 'negativni'.

"Ono što je poruka Standard&Poor'sa, a osobno sam s njima razgovarao, je da su zadržali rejting s negativnom prognozom, a na nama je u sljedećih pola godine da pokažemo kako prognozu možemo vratiti u pozitivnu", rekao je Vrdoljak novinarima nakon polaganja vijenaca na grob Savke Dabčević-Kučar.

Po njegovom mišljenju spasiti nas mogu samo privatni kapital, privatne investicije i fiskalna konsolidacija na kojoj se mora ustrajati i sa smanjivanja troškovne strane i s povećanjem prihodovne strane. "Kada to pokažemo do kraja godine onda se više ne bojim za naš rejting", ustvrdio je ministar gospodarstva dodavši međutim kako će vrijeme pokazati hoćemo li u tim ciljevima uspjeti. Priznao je i kako investicija nema dovoljno, posebno onih privatnih.

"Na nama je da povećamo konkurentnost zemlje i da pokažemo privatnom kapitalu da su sigurni kad dođu u Hrvatsku te da smo mi stabilna zemlja koja zna kojim putem ide. Kada to učinimo i količina i iznos investicija bit će veći", zaključio je Vrdoljak.

Novinare je zanimao i HNS-ov komentar zahtjeva Europske komisije da se vlada do 23. kolovoza izjasni u kojem roku namjerava ukinuti tzv. Lex Perković, odnosno uskladiti hrvatski Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije s europskim zakonodavstvom, no ministar Vrdoljak je samo kratko rekao kako je "stav HNS-a toliko puta ponavljan i jasan da ga nema potrebe na ovakvoj prigodi ponavljati", dok je Jozo Radoš Radoš kazao kako očekuje da nećemo imati velikih teškoća s time.