c S
Dnevne novosti

BiH želi izmjenu ugovora o graničnim prijelazima s Hrvatskom

08.08.2013 07:40

SARAJEVO, 7. kolovoza 2013.Hina, Bosna i Hercegovina pokrenut će postupak izmjene postojećeg ugovora o graničnim prijelazima s Hrvatskom a primarni cilj pri tom je rješavanje poteškoća s kojima se susreću građani koji žive u pograničnom pojasu, objavilo je u srijedu Predsjedništvo BiH.

Nakon sjednice Predsjedništva BiH koja je održana u Sarajevu iza zatvorenih vrata, priopćeno je kako je donesen zaključak o pokretanju postupka za zaključivanje izmjena Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima.

"Razlog donošenja ovoga zaključka je svakodnevni otežani protok ljudi i roba između dvije zemlje čime su najviše pogođeni državljani BiH koji žive u takozvanom pograničnom pojasu s Republikom Hrvatskom", stoji u priopćenju. Inicijativa tročlanog bosanskohercegovačkog državnog vrha dostavljena je Vijeću ministara BiH u čijoj je nadležnosti daljnja provedba ovoga zaključka odnosno pokretanje postupka za izmjenu odgovarajućeg ugovora.

Od 1. srpnja kada je Hrvatska postala članicom Europske unije smanjen je ukupni broj graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom preko kojih je moguć promet roba i putnika. Neki od ranijih međunarodnih prijelaza prekategorizirani su u malogranične a neki su potpuno zatvoreni. Te su mjere poduzete u sklopu prilagodbe Hrvatske standardima koje propisuje EU ali i pripremama za pristupanje zoni Schengena za što bi zahtjev mogao biti podnesen 2015. godine.

Na probleme pri putovanju u Hrvatsku koje je to prouzročilo posebice su se žalili u općinama koje gravitiraju ka Metkoviću ali i u općinama na sjeveru BiH smještenim uz rijeku Savu.