c S
Dnevne novosti

EU pozvao Izrael i Palestince da ne prekinu pregovore

13.08.2013 07:08 BRUXELLES, 12. kolovoza 2013.(Hina/AFP), EU je u ponedjeljak pozvao Izrael i Palestince da ne miniraju nastavak procesa pregovora unatoč izraelskoj najavi da će nastaviti izgradnju stanova u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali.

"Zadovoljni smo nastavkom pregovora 14. kolovoza i tražimo od obje strane da dokažu da će omogućiti uspjeh pregovora", rekao je Michael Mann, glasnogovornik Catherine Ashton, visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

"Dvije strane se moraju suzdržati svih postupaka koji bi doveli do prekidanja pregovora", inzistirao je Mann na konferenciji za novinare u Bruxellesu. U pogledu natječaja koji je pokrenula izraelska vlada za izgradnju tisuću stanova, glasnogovornik Catherine Ashton je podsjetio da su prema međunarodnom pravu naselja na Zapadnoj obali ilegalna. On je upozorio da "ta naselja mogu onemogućiti rješenje dviju država u izraelsko-palestinskom sukobu".

Glasnogovornik nije komentirao odobrenje izraelskih vlasti da se na slobodu pusti 26 palestinskih zatvorenika. Ti zatvorenici bi trebali biti oslobođeni prije nastavka pregovora u srijedu ujutro. Većina je uhićena zbog ubojstava Izraelaca ili Palestinaca osumnjičenih za suradnju s Izraelom.

Nakon tri godine blokade i više od šest desetljeća sukoba, izraelsko-palestinski pregovori koji su nastavljeni krajem srpnja u Washingtonu, nastavit će se 14. kolovoza u Jeruzalemu i zatim Jerihonu, na Zapadnoj obali.