c S
Dnevne novosti

UN kaže da još uvijek pregovara sa Sirijom o istrazi o kemijskom oružju

14.08.2013 07:10 NEW YORK, 13. kolovoza 2013.(Hina/Reuters), UN-ovi istražitelji za kemijsko oružje spremni su posjetiti Siriju kako bi ispitali uporabu kemijskog oružja no nakon dva tjedna razgovora o jamstvima sigurnosti za istražitelje, UN još želi o tomu sklopiti sporazum sa sirijskom vladom, priopćili su Ujedinjeni narodi u utorak.

"Kada vlada Sirija potvrdi svoje prihvaćanje uvjeta misija će otputovati bez odgode", priopćio je UN u izjavi. Gotovo su dva tjedna otkako je UN rekao da je sirijska vlada pristala pustiti skupinu stručnjaka da obiđe tri mjesta za koja je izvješteno da je na njima uporabljeno kemijsko oružje. Sirijska vlada tvrdi da su na jednom od njih, Kan al-Assaiju u Alepu, kemijsko oružje uporabili pobunjenici.

Druge dvije lokacije koje stručnjaci trebaju posjetiti još nisu objavljene. UN kaže da je primio 13 izvješća o mogućoj uporabi kemijskog oružja, jedno od sirijske vlade a ostala uglavnom od Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država. UN-ova istraga, koju vodi švedski znanstvenik Ake Sellstrom, samo će pokušati utvrditi jeli kemijsko oružje uporabljeno a ne i tko ga je koristio.

UN je priopćio da je visoka predstavnica za razoružanje Angela Kane nastavila razgovore sa sirijskom vladom kako bi "što se prije moguće postigao dogovor o modalitetima ključnim za osiguranje odgovarajuće, sigurne i učinkovite provedbe misije".