c S
Dnevne novosti

Pakistanski premijer poziva na "novi početak" s Indijom

14.08.2013 07:08 ISLAMABAD, 13. kolovoza 2013.(Hina/AFP), Pakistanski premijer Nawaz Sharif pozvao je u utorak na "novi početak" sa susjednom Indijom kako bi dvije suparničke nuklearne sile koje se spore oko Kašmira, jednom postale "dobri prijatelji".

"Krenimo ispočetka. Sjednimo skupa i riješimo sve naše probleme kao prijatelji, u mirnom ozračju", poručio je pakistanski premijer, a prenosi u utorak državna novinska agencija APP. Indija i Pakistan, dvije snažno militarizirane nuklearne sile, triput su ratovale otkako su 1947. istodobno stekle neovisnost od britanske krune.

Dvaput su se sukobile zbog Kašmira, podijeljenog područja na koje obje zemlje polažu pravo. Ova miroljubiva poruka pakistanskog premijera događa se u vrijeme dok traje napetost između dviju susjednih zemalja koja je dodatno porasla nakon prošlotjednih okršaja u Kašmiru usprkos primirju koje je 2003. stupilo na snagu.

Indija je prošlog tjedna optužila Pakistan da je ubio petoricu njezinih vojnika na kašmirskoj granici. Od nedjelje su indijski i pakistanski vojnici više puta razmjenjivali vatru.

Mirovni pregovori dviju zemalja obnovljeni su 2011., tri godine nakon napada u Bombaju (166 mrtvih) za koji odgovornost indijske vlasti pripisuju Lashkar-e-Taibi, naoružanoj pakistanskoj islamističkoj skupini čiji borci uglavnom dolaze iz Pendžaba, najgušće naseljene pakistanske pokrajine, baze Sharifove Muslimanske lige (PML-N).