c S
Dnevne novosti

Tri općine iz BiH zatražile promjenu statusa graničnih prijelaza s Hrvatskom

14.08.2013 07:18 SARAJEVO, 13. kolovoza 2013.Hina, Vlasti triju bosanskohercegovačkih općina službeno su zatražile izmjenu statusa graničnih prijelaza s Hrvatskom koji se nalaze na njihovu teritoriju, potvrdio je Miro Džakula, predsjedatelj bosanskohercegovačkog državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicom.

"Dobili smo zahtjeve za promjenu kategorije prijelaza iz općina Čapljina, Kozarska (Bosanska) Dubica i Novi Grad (Bosanski Novi) kazao je Džakula kako ga u utorak citiraju "Nezavisne novine".

Džakula, koji je i ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), smatra kako tri zahtjeva nisu pretjerana s obzirom na činjenicu da Hrvatska i BiH imaju granicu dužu od tisuću kilometara. Bosanskohercegovačko povjerenstvo za granice trebalo bi najkasnije do kraja idućeg tjedna razmotriti ove zahtjeve i dati odgovarajuće preporuke.

Predsjedništvo BiH prošlog je tjedna donijelo odluku o pokretanju postupka izmjene ugovora o graničnim prijelazima s Hrvatskom upravo na temelju zahtjeva koji pristižu iz pograničnih općina.

Džakula misli da se ni Hrvatska niti Europska unija neće protiviti novom kategoriziranju nekih od graničnih prijelaza nakon što se o tome postigne suglasnost unutar BiH.