c S
Dnevne novosti

Vukovarci čekaju novi sporazum sa Srbijom o pograničnom prometu

14.08.2013 07:14 VUKOVAR, 13. kolovoza 2013.(Hina), Nakon što je zbog ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja zatvoren riječni granični prijelaz za pogranični promet Dunavom između Vukovara i vojvođanske općine Bač te prestao i prijevoz trajektom "Golubica" čiju je nabavu s oko milijun eura financirala Kraljevina Nizozemska, u rujnu bi trebali započeti pregovori između Hrvatske i Srbije o novom sporazumu o pograničnom prometu, priopćeno je danas iz Ureda vukovarskog gradonačelnika.

U priopćenju se navodi kako su prema dopisu Ministarstva vanjskih i europskih poslova upućenom gradonačelniku Vukovara Željku Sabi, pregovori sa srbijanskom stranom planirani za rujan ove godine, a postizanje novog Sporazuma o pograničnoj suradnji trebao bi omogućiti stanovnicima pograničnog područja s obje strane lakši i jednostavniji prelazak granice i boravak u susjednom pograničnom području.

Također se ističe kako se u dopisu iz ministarstva navodi i kako je još u siječnju Republika Hrvatska diplomatskim putem obavijestila Republiku Srbiju da se nakon 1. srpnja 2013. godine, odnosno od datuma ulaska Hrvatske u EU, postojeći Sporazum o pograničnom prometu, koji je bio u privremenoj primjeni od 1997. godine, više neće moći nastaviti primjenjivati, jer takav pogranični režim nije u skladu sa zakonodavstvom EU.

Tom prigodom Republika Hrvatska je ponovila poziv da bi što prije trebalo započeti s pregovorima o novom Sporazumu o pograničnom prometu i to na osnovi teksta hrvatskog prijedloga novog Sporazuma i poziva za početak pregovora, dostavljenih još sredinom 2011. godine, ali srbijanska strana nije pokazala interes da s Republikom Hrvatskom započne pregovore i sklopi novi Sporazum o pograničnom prometu, koji bi bio usklađen s zakonodavstvom EU, navodi se.

Među ostalim, takvo stanje imalo je za posljedicu prekid plovidbe Dunavom trajekta "Golubica", koji je povezivao Vukovar i vojvođansku općinu Bač, za čiju je nabavu Kraljevina Nizozemska izdvojila oko milijun eura.