c S
Dnevne novosti

Egipat: Pariz želi izbjeći građanski rat, druge zemlje pozivaju na smirivanje

16.08.2013 07:10 PARIZ, 15. kolovoza 2013.(Hina/AFP), Pariz želi izbjeći "građanski rat" u Egiptu dok Turska traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, dan nakon brutalnog obračuna s pobornicima svrgnutog predsjednika Mursija u Kairu.

U krvavom rastjerivanju prosvjednika koji u Kairu traže povratak Mohameda Mursija i u nasilju u zemlji u srijedu je poginulo najmanje 525 ljudi, od kojih 482 civila, prema službenim podacima od četvrtka. U četvrtak ujutro francuski predsjednik Francois Hollande je u Elizejsku palaču pozvao egipatskog veleposlanika u Parizu Mohameda Kamala i rekao mu da se mora poduzeti sve da se izbjegne građanski rat u njegovoj zemlji.

Oslobađanje zatvorenika, uz poštivanje pravnih procedura, moglo bi predstavljati prvi korak prema nastavku pregovora, prema priopćenju Elizejske palače koja se zalaže za političko rješenje i želi što ranije organiziranje izbora. Egipatski veleposlanici u Londonu, Berlinu i Rimu također su pozvani na razgovore. Visoki dužnosnik britanskog ministarstva vanjskih poslova osudio je uporabu sile u rastjerivanju prosvjednika i tražio je od egipatskih vlasti da djeluju suzdržano.

U Rimu bi ministrica vanjskih poslova Emma Bonino trebala u četvrtak poslijepodne primiti egipatskog veleposlanika. Europska povjerenica za vanjske i sigurnosne poslove Catherine Ashton je u srijedu tražila što ranije ukidanje izvanrednog stanja. Norveška je ocijenila da stanje u Egiptu ima sva obilježja vojnog državnog udara.

Turski premijer Tayyip Erdogan pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a i Arapsku ligu da poduzmu hitne mjere za zaustavljanje masakra. Erdogan je prozvao zapadne zemlje i upozorio ih da nisu "ništa rekle o Gazi, o Palestini, o Siriji gdje je ubijeno više od 100.000 ljudi. Ništa niste rekli o Egiptu. Kako možete govoriti o demokraciji, slobodi i ljudskim pravima", pitao je Europljane i Amerikance čije licemjerstvo osuđuje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je zabrinuto jer Izrael nije službeno reagirao na događaje u Egiptu i poziva na suzdržanost. Peking se nada da će svim stranama na prvom mjestu biti interes naroda i stanovništva, te da će pokazati suzdržanost kako bi se izbjegle nove žrtve. U Washingtonu je američki državni tajnik John Kerry u srijedu navečer oštro osudio krvoproliće u Egiptu i okrutnu represiju. Kerry je nekoliko puta posljednjih mjeseci izrazio podršku egipatskoj vojsci, ali nije spomenuo godišnju vojnu pomoć od 1, 3 milijarde dolara koju Washington daje Kairu. Papa Franjo je u četvrtak molio za žrtve nasilja i za mir, dijalog i pomirenje.