c S
Dnevne novosti

Sever traži sastanak s Mrsićem zbog najava o produljenju radnoga vijeka

19.08.2013 07:22 ZAGREB, 16. kolovoza 2013.(Hina), Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever pozvao je u otvorenom pismu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da uključi socijalne partnere u raspravu o navodnom produljenju radnoga vijeka do 67 godina starosti.

NHS traži da se na tu temu hitno sazove sastanak vladinih predlagača i socijalnih partnera, budući da Vlada, kažu, očito ima pripremljena rješenja, koja nije dogovorila sa sindikatima. Mrsić je, po pisanju medija, još krajem srpnja o nakani produljenja radnoga vijeka za punu starosnu mirovinu upoznao na zatvorenoj sjednici Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. U NHS-u su "zatečeni i zgroženi" što je o toj vladinoj namjeri najprije obaviješteno tijelo koje predstavlja interese umirovljenika i starijih osoba, ali ne i socijalni partneri, posebice sindikati, koji zastupaju interese budućih umirovljenika, na koje se najavljene promjene izravno odnose.

Upozoravaju da je ministar tada iznio "gotove vladine stavove" iako još nije ni završilo javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o mirovinskom osiguranju te da je očito da je Vlada imala pripremljena rješenja, a savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, od 2. srpnja do 1. kolovoza, da je bila tek predstava za javnost. Poručuju da su im takva rješenja potpuno neprihvatljiva baš kao i daljnje zaobilaženje socijalnih partnera u promišljanju promjena u mirovinskom sustavu, pitajući može li ova socijal-demokratska vlada odstupiti od svog neoliberalnog koncepta vrednovanja čovjeka kao troška i njegova podređivanja interesima kapitala.

"Vi ste na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe pokazali kako je Vlada RH i dalje odlučna raditi bez uključivanja socijalnih partnera ili tek s njihovim uključivanjem u završnoj fazi, 'fazi smokvina lista', kako, barem prema van, ne bi iz cijelog procesa bili isključeni. Ali da budu uključeni za vladu prihvatljivo kasno, kako ne bi mogli značajnije utjecati na njezin zamišljeni i utvrđeni koncept", navodi se u otvorenom pismu Mrsiću. Najavljene vladine poteze kojima se želi usporiti odlazak zaposlenih u mirovinu i smanjiti pritisak na mirovinski sustav, ocjenjuju, krajnje neprihvatljivo i na tragu neoliberalnih doktrina MMF-a, Svjetske banke, bonitetnih agencija i "tobožnjih neovisnih gospodarskih analitičara".

"Kao što neće povećanju zaposlenosti doprinijeti fleksibilizacija tržišta rada i obespravljivanje radnika, tako ni olakšanju pritiska na državni proračun i mirovinski sustav neće doprinijeti dosmrtno produljenje radnoga vijeka uz istovremeni kasniji ulazak mladih u svijet rada i sve nesigurnije oblike rada tijekom radnoga vijeka, zbog čega će ti budući radnici biti prisiljeni raditi u sve dublju starost kako bi bar malo ublažili buduća teška preživljavanja s ionako preniskim mirovinama, a koje će ionako sve kraće primati jer će, sve izrađeniji, u mirovinskom dobu sve kraće živjeti", kažu u Sindikatu.