c S
Dnevne novosti

Milanović: uhidbeni nalog tema je za razgovor

20.08.2013 07:24 ZAGREB, 19. kolovoza 2013.(Hina), Premijer Milanović smatra da je pitanje režima izručivanja vlastitih građana tema za razgovor u EU jer se radi o pravilu koje diskriminira neke države.

Vezano uz 'Lex Perković' te činjenicu da bi ovaj tjedan Hrvatska trebala poslati Europskoj komisiji objašnjenja o Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Milanović je, gostujući u nultoj točki, rekao je da se "o jednom pravilu koje je vrlo nezgodno nasađeno i diskriminira države". "Ne vrijede ista pravila za Hrvatsku jer je Hrvatska u toku pregovora kao i Slovenija par godina ranije nešto potpisala i ima stroži režim od onoga koji ima Austrija ili Francuska, a radi se o izručivanju vlastitih državljana.

Smatramo da je to tema za razgovor", rekao je Milanović. Ne želi, istaknuo je, da za djela koja su se događala u ratu, slučajno ili bilo kako, hrvatski državljani idu izvan Hrvatske. "Mogu se jedino pitati zašto u Hrvatskoj nisu pokrenute procesne radnje ili protiv tog čovjeka (Perkovića) ili povodom tog kaznenog dijela koje se dogodilo 1983. pa da se prekine tijek zastare u Hrvatskoj", naglasio je. Da se to učinilo, rekao je, zastare u Hrvatskoj za progon tog kaznenog dijela ne bi bilo.

Kad bismo i postupili po želji povjerenice Reding, ne možemo ga izručiti zbog zastare. "Ljudima koji su odgovorni za takve zločine za koje je u Hrvatskoj nastupila zastara se u ovome trenutku ne može suditi niti u Hrvatskoj jer je ona nastupila, niti ih se može izručiti, jer je zastara prepreka za izručenje. Zato i idemo na izmjenu Ustava - ako nema zastare, nema ni prepreke izručenju", rekao je Milanović. Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon o europskom uhidbenom nalogu, kolokvijalno nazvan 'Lex Perković' kojim primjenu naloga ograničava na zločine počinjene nakon kolovoza 2002. godine.

Zakon je nazvan tako zbog sumnje da se njime štiti Josip Perković, nekadašnji djelatnik UDBE, čije izručenje traži Njemačka. Europska povjerenica Vivian Reding tražila je od hrvatskog ministra pravosuđa da Hrvatska odredi točne rokove do kojih će se uvesti promjene na zakon kako bi se uskladio s europskim pravnim stečevinama Premijer Milanović odgovarao je u "Nultoj točki" i na pitanja o Zagrebačkom holdingu.

Rekao je kako probleme u Holdingu nije napravio niti on, niti Bernardić niti Čović te da je potrebno vidjeti koliko je ljudi radilo u Holdingu 2008. i koliko ih radi sada te vidjeti pripadaju li oni kojoj stranci te jesu li se "uhljebili". "Znam da Davor Bernardić i njegovi suradnici nisu tamo zapošljavali i uhljebljivali ljude, već naprotiv", rekao je Milanović. Za detalje poslovanja u Holdingu, naglasio je, ne može odgovarati, no ono što je gradska organizacija odgovorila na ocjene gradonačelnika Milana Bandića o alarmantnom stanju u gradskom Holdingu, čini mu se suvislo i točno.

Dug Holdinga zagrebački je gradonačelnik procijenio je na oko 3 milijarde kuna, a tomu je dodao i višak od 2000 zaposlenika, za koje je rekao da su mimo kriterija i po političkoj podobnosti zapošljavani u Holdingu u zadnje četiri godine. Milanović smatra da su oni koji sada namjeravaju preuzeti Holding nervozni, svjesni su da moraju preuzeti odgovornost za funkcioniranje Holdinga i za ogromne financijske terete Holdinga koji su iz 2006., 2007. i 2008. "Ovaj problem nisam stvorio ja, nije ga stvorio Čović niti Bernardić", poručio je Milanović.