c S
Dnevne novosti

Počeo sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji

22.08.2013 07:14 NEW YORK, 21. kolovoza 2013.(Hina/AFP), Vijeće sigurnosti UN-a započelo je u srijedu izvanredni sastanak iza zatvorenih vrata povodom pokolja u Siriji u kojem je, kako tvrdi oporba, režim upotrijebio kemijsko oružje.

Zasjedanje se održava na zahtjev pet od 15 članica Vijeća - Francuske, SAD-a, Velike Britanije, Luxembourga i Južne Koreje. Više članica Vijeća je od stručnjaka UN-a koji se trenutačno nalaze u Siriji zatražilo da se smjesta upute na mjesto napada, tražeći istragu o navodima da je u napadu korišteno kemijsko oružje.

Rusija također traži "objektivnu i profesionalnu istragu", ali dopušta mogućnost da je napad u stvari provokacija pobunjenika kako bi se iznudila međunarodna akcija. Sirijska vlada odlučno opovrgava optužbe na svoj račun.Istovremeno sa zasjedanjem Vijeća sigurnosti, Pariz, London, Washington i Berlin su od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona službeno zatražili istragu o navodnom kemijskom napadu. UN je izrazio scoju "odlučnost" da provede istragu o navodnom korištenju kemijskog oružja u sirijskom sukobu.

Šef UN-ovih istražitelja Ake Sellstroem trenutno "vodi razgovore" o tom pitanju sa sirijskim vlastima, potvrdio je zamjenik glasnogovornika UN-a Eduardo del Buey. Sirijska oporba i skupine za ljudska prava iznose u srijedu različite podatke o broju mrtvih u kemijskom napadu koji je izvela sirijska vojska na predgrađe Damaska, a brojke se kreću od stotinu do 1.300 mrtvih.

Sirijska oporba ističe da ovo nije prvi put da režim koristi kemijsko oružje, ali da ovaj napad predstavlja "prekretnicu u vojnim operacijama koje provodi režim. Posljednji je put kemijsko oružje upotrijebio irački vođa Sadam Husein, pobivši 1988. nekoliko tisuća Kurda u Halabji.