c S
Dnevne novosti

MZOS: redovitim studentima besplatna zdravstvena zaštita u trajanju od osam godina

23.08.2013 07:18 ZAGREB, 22. kolovoza 2013.(Hina), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) predložit će izmjenu Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kako bi svi redoviti studenti imali pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u trajanju od osam godina od trenutka upisa na studij, priopćeno je u četvrtak iz MZOS-a.

Nakon što su mediji objavili da, prema novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, od 1. srpnja redovitim studentima prestaje obvezno zdravstveno osiguranje kada navrše 26 godina, nakon čega će sami morati snositi troškove osiguranja koji mjesečno iznose oko 405 kuna, iz MZOS-a je priopćeno da su o toj temi u četvrtak razgovarali ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministar zdravlja Rajko Ostojić. MZOS će predložiti izmjenu zakona kako bi redoviti studenti imali pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu osam godina od trenutka upisa na studij, no pritom ističe kako je nužno da se na razini Hrvatske potiče završavanje studija u roku.

Istovremeno Hrvatska, kao i Europska unija, želi poticati visoko obrazovanje građana starijih od 25 godina, kako zbog njihove zapošljivosti, tako i zbog pozitivnih utjecaja koje visoko obrazovana radna snaga ima na ukupno gospodarstvo. S tim ciljem Ministarstvo od 2012. godine kroz projekt pilot programskih ugovora financijski podupire otvaranje studija za građane starije od 25 godina. "Budući da nam je skrb o zdravlju studenata od iznimne važnosti, pri reguliranju tog prava svakako im treba biti omogućena i adekvatna zdravstvena zaštita, ali i uzeti u obzir pravo studenata na prekid studija zbog opravdanih razloga (trudnoća, bolesti i sl.)". Zbog toga, MZOS smatra da nije prihvatljivo određivanje dobne granice kada prestaje vrijediti zdravstveno osiguranje za redovite studente od 26 godina, kaže se u priopćenju.