c S
Dnevne novosti

Linić oštro o neodgovornim polemikama, poručio da dugove treba vraćati

23.08.2013 07:16 ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina), Ministar financija Slavko Linić opovrgnuo je u četvrtak tvrdnje da vlada vodi privatizacijsku politku radi toga što ne zna upravljati tvrtkama, a polemike u vezi s tim ocijenio je glupim i nepotrebnim.

"Sve su to neodgovorne polemike koje treba razriješiti", kazao je Linić u izjavi novinarima uoči sjednice Vlade i podsjetio kako je javni dug Hrvatske stvaran 23 godine, najviše neodgovornim vođenjem financija od 2004. do 2011., i to u području brodogradnje, zdravstva, željeznica i Croatie Airlinesa. "I ne samo to, nego je bio i skrivan", dodao je i naveo da treba vratiti dug od 200 milijardi kuna. "Sramim se znanstvenika koji tumače da dug ne treba vraćati i da o tome ne treba voditi brigu", naglasio je Linić i poručio: "Građani, čuvajte se takvih ljudi". Naveo je i kako ne postoji država koja neće vraćati dugove, pa ih tako i Hrvatska mora vraćati, i to tako da se privatizira i prodaje imovina koja može služiti za otplatu tih dugova. "Mi dugove iz poreza ne možemo vraćati, jer su porezi visoki građanima i privrednicima", dodao je.

Linić je ustvrdio da, za razliku od takvih znanstvenika, postoje odgovorni političari koji smatraju da treba upravljati financijama i vraćati dugove, a neke firme stavljati u tu funkciju, no da u zadnje dvije godine moraju voditi "glupe rasprave i glupe polemike". "Kao ministar financija sramim se takvih polemika jer one ne vode ničemu", dodao je, navodeći kako ova Vlada ima svoju politiku i uspjela je smanjiti deficit na tri posto, da se bori s recesijom, a svima ostalima to smeta. Napomenuo je kako ova Vlada nije stvorila dug od 200 milijadi kuna, već 10 milijardi, koliki je bio i deficit. "Morali smo plaćati kamate i krestati potrošnju koju su oni digli do abnormalnih visina, oni isti političari koji sada pričaju gluposti i njihovi kvazi znanstvenici", izjavio je Linić. Linić je odgovorio i na pitanje novinare o Centar banci. "Sigurno je da je bilo glupo koristiti FGS-ove za sanaciju banaka, ali - da li dalje dopustiti propadanje banke", upitao je.

Podsjetio je da je, došavši na ministarsku dužnost, imao otvoren likvidacijski postupak za Centar banku, te da ju je trebalo spašavati jer bi se u protivnom moralo platiti 500 milijuna kuna iz proračuna odnosno iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB). "Birajte hoćete li platiti 200 milijuna ili ćete s 50 milijuna pokušati spasiti banku", poručio je Linić, no dodao i da će, ako budu morali platiti 500 milijuna, biti očito da su se neuspješno borili. "Ne mogu više voditi takve polemike sa svima. Da vas pitam treba li spašavati banke, svi bi sutra skočili da treba, a sad nas opet pljujete", kazao je.

Linić je naglasio kako će se boriti za svaku banku. Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić, na zamolbu da komentira najave bi li mirovinski fondovi mogli ući u monetizaciju autocesta, rekao je kako su ulaganja mirovinskih fondova dugoročna, a takvo je i ulaganje u autoceste, pa takvo što ne treba unaprijed isključiti. "Mi u proces monetizacije idemo dalje i nadam se da ćemo u tom procesu uspjeti", zaključio je Grčić.