c S
Dnevne novosti

Eko Kvarner: bizarna argumentacija Vlade za odbijanje referenduma

26.08.2013 07:20 ZAGREB, 25. kolovoza 2013.(Hina), Udruga "Eko Kvarner" smatra kako je odbijanje Vlade RH da raspiše savjetodavni referendum građana, iz projektom ugrožene dvije županije, o realizaciji projekta "Plomin C" očekivani događaj, ali je, kako navodi, zgrožena bizarnom argumentacijom Vlade RH.

Podsjetivši kako Vlada RH u odgovoru udrugama tvrdi da bi referendum bilo potrebno raspisati na cijelom području Hrvatske te da nije jasno definirano referendumsko pitanje, "Eko Kvarner" ocjenjuje kako su Vladine teze "nemušto izbjegavanje merituma problema kroz zaglupljujuće birokratiziranje".

Udruga ističe da bi svaka odgovorna Vlada već odavno sama smatrala potrebitim konzultirati se sa svojim građanima na području ugroze, ako ne i omogućiti odlučivanje kroz obvezujući referendum. Po mišljenju "Eko Kvarnera" potpisnici Predstavke, odnosno stalni i povremeni stanovnici Istarske i Primorsko-goranske županije jasno su iskazali svoj stav i svoju potrebu za konzumiranjem prava na odlučivanje o spornom projektu "Plomin C", pa je zato, kako ističe udruga, besmisleno da se građani izvan zone negativnog utjecaja na okoliš, zdravlje pa i živote građana, tretira kao relevantan skup za dobivanje mišljenja o toj odluci.

Hrvatska Vlada odbacila je zahtjev za savjetodavnim referendumom u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji o izgradnji TE Plomin 3, koji su joj uz peticiju s 2624 potpisa „građana i posjetitelja Labinštine“ u svibnju uputile udruge Labin Art Express XXI i Eko Kvarner. Vlada je u svom odgovoru navela kako ne može raspisati savjetodavni referendum o tom pitanju jer se ne radi o područnom ustroju nego energetici, za što je nadležan Hrvatski sabor.

Navela je također kako peticija ne predstavlja zahtjev birača za raspisivanjem referenduma, da zahtjev nema jasno formulirano pitanje te da zahtjev nisu potpisali birači koji su ovlašteni za raspisivanje referenduma, nego „stalni i povremeni stanovnici“ Istarske i Primorsko-goranske županije.