c S
Dnevne novosti

Milanović: Hrvatska o 'lex Perkoviću' neće odlučivati još nekoliko tjedana

26.08.2013 07:24 GRAZ, 23. kolovoza 2013.(Hina), Hrvatska vlada o 'lex Perkoviću' sigurno neće odlučivati još nekoliko tjedana, ali će hrvatski ministar pravosuđa odgovoriti na pismo europske povjerenice Viviane Reding, izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović u petak u Grazu.

"Europska komisija o tome nikada nije raspravljala, no naš ministar će odgovoriti na pismo europske povjerenice, ali jedno je sigurno, a to je da vlada o tome neće odlučivati u idućih nekoliko tjedana", rekao je Milanović nakon sastanka s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom i slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek u Grazu.

"O tom pitanju u Europi nitko ne razgovara pa je tako i kancelar Faymann o tome sasvim slučajno saznao. Europski uhidbeni nalog predstavlja iznimku u Europi jer se primjenjuje različito. Austrija primjerice, kao stara članica, ima mogućnost izuzeća, a Hrvatska i Slovenija ne, i to pravo iznimke je vječno. Hrvatska ne eskivira već poštuje taj nalog, ali će tražiti da se o tom pitanju raspravlja u samom Europskom vijeću", rekao je Milanović.

Naglasio je da će Hrvatska po tom pitanju strpljivo, ali razumno lobirati da se uhidbeni nalog jednako primjenjuje na sve zemlje članice. Istekao je rok u kojem bi službeni Zagreb trebao Europskoj komisiji odgovoriti na pitanje kada planira uskladiti Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije s europskim zakonodavstvom, ali se u Ministarstvu pravosuđa do 14 sati nije moglo doznati je li pismo poslano u Bruxelles.

EK je dala Hrvatskoj rok do 23. kolovoza da odgovori na to pitanje. Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002.

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom unidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti.