c S
Dnevne novosti

Mrak-Taritaš: dosad stiglo 816.000 zahtjeva za legalizacijom

26.08.2013 07:16 ZAGREB, 23. kolovoza 2013.(Hina), Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš rekla je da je dosad pristiglo oko 816.000 zahtjeva za legalizacijom nezakonito izgrađenih objekata, te najavila da će od nadležnih ureda u županijama i gradovima zatražiti mjesečni plan rješavanja zahtjeva do kraja 2015. godine, kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje moglo, ako proces "zaškripi", reagirati osnivanjem ureda na razini države.

Početkom srpnja očekivali smo da će se konačni broj zahtjeva za legalizacijom kretati oko 774.000, no do danas smo došli do brojke od oko 816.000 zahtjeva, a na kraju bi ih moglo biti oko 820.000, rekla je Mrak-Taritaš u razgovoru za Hinu. Od tih 820.000 zahtjeva svi se neće odnositi na objekte, odnosno zgrade, jer zahtjevi mogu biti različito strukturirani, kaže ministrica.

"Može biti jedan zahtjev u kojem svi stanari neke zgrade traže legalizaciju svojih lođa, a može i svatko od njih podnijeti zasebni zahtjev. S druge strane, ima slučajeva da je jedna osoba podnijela zahtjev za legalizacijom deset zgrada koje su na više katastarskih čestica na istoj adresi", pojašnjava Mrak-Taritaš. Ona misli kako je među tim zahtjevima sigurno desetak posto onih koji se uopće ne moraju legalizirati, koji su podnijeti iz straha, "zlu ne trebalo".

S obzirom na veliki broj zahtjeva, Mrak-Taritaš je uputila pisma nadležnim uredima u županijama i gradovima u kojima od njih traži mjesečni plan rješavanja zahtjeva od 1. rujna ove godine do kraja 2015. godine. Želimo vidjeti gdje ima problema, kako bi Ministarstvo moglo reagirati osnivanjem ureda na državnoj razini koji će te zahtjeve preuzeti i rješavati, kaže ministrica. Neki uredi već su se počeli angažirati, a preporuka je Ministarstva da se za taj posao na određeno vrijeme zaposle mladi ljudi sa srednjom školom s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Mrak-Taritaš ističe kako uredi trebaju pristigle zahtjeve za legalizacijom objekata rješavati prema redoslijedu zaprimanja, no građani mogu zatražiti da se njihov predmet prioritetno riješi ako im to treba zbog priključenja na komunalnu infrastrukturu, dozvole za rad, podizanja kredita i sl.