c S
Dnevne novosti

Miljenić: mijenjat ćemo Zakon o pravosudnoj suradnji s EU

29.08.2013 07:24 ZAGREB, 28. kolovoza 2013.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je kako će hrvatska Vlada mijenjati Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije (EU), u javnosti poznatiji pod nazivom 'lex Perković', u vezi s vremenskim ograničenjem primjene europskog uhidbenog naloga i da će to biti u redovitoj proceduri.

Na pitanje hoće li Josip Perković biti izručen Njemačkoj, rekao je da on, kao ministar pravosuđa, to ne može komentirati jer je to pitanje o kojemu odlučuje hrvatski sud. Gostujući u dnevnicima triju nacionalnih televizija, ministar Miljenić je rekao da se mora promijeniti Ustav RH i ukinuti zastara za politički motivirane zločine te da se nada kako će to biti učinjeno što prije.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome je li prijepor s Europskom komisijom sad bio "nepotreban rat", s obzorom na to da će se zakon ipak mijenjati, kazao je da je to otvorilo dva pitanja koja se moraju riješiti: jedno je odnos prema prošlosti, odnosno zastara, koja štiti počinitelje najgnjusnijih kaznenih djela, a drugo je šire društveno pitanje zaštite interesa hrvatskih građana. Miljenić je, među ostalim, izjavio kako će Vlada nastaviti raditi na tome da hrvatski građani budu izjednačeni s građanima ostalih članica EU.

Ponovio je i navode iz pisma što ga je danas uputio potpredsjednici Europske komisije (EK) Viviene Reding kako će će hrvatska Vlada predložiti EK pokretanje inicijative za jednaku primjenu Europskog uhidbenog naloga u svim državama članicama, a zbog uspostave jednakosti među građanima EU i jačanja pravne sigurnosti. Jer, istaknuo je Miljenić, to je bila i bit ulaska Hrvatske u EU - da naši građani imaju ista prava i isti tretman kao i drugi građani EU, odnosno da, kako je rekao, "hrvatski građani konačno odlučuju o svojoj sudbini".

Ministar Miljenić smatra da Republika Hrvatska nije pretrpjela nikakvu štetu na međnarodnome planu, već da bi ona bila počinjena kada bi Hrvatska, izjavio je, "na svaki mig i svaki nalog koji dođe izvana, kada se kaže 'skoči', mi pitali samo 'koliko visoko', što smo, nažalost, prečesto činili u prošlosti". Istaknuo je da će se vlada, svaki put kada smatra da je u pravu, boriti za to na svaki mogući način. "U ovim odnosima nema ljubavi, nema mržnje, ima samo naš interes te način na koji ćemo ga štititi ili nećemo. Tu vam nitko neće doći i pitati vas zašto ste to radili", rekao je Miljenić i dodao kako je vlada radila tako jer je smatrala da je u pravu.

Podsjetio je da se Zakon o pravnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU mijenjao u 57 odredbi, usklađivao s dvije direktive i s čitavim nizom drugih propisa te da je trebao biti donesen do 1. srpnja ove godine. Ministar je podsjetio kako tijekom pristupnih pregovora pregovarači nisu ispregovarali i pitanje vremenskog ograničenja što Miljenić smatra pogreškom i ističe kako je upravo to vlada sada nastojala sanirati.

U vezi s tvrdnjama kako je narušen ugled Hrvatske, ministar Miljenić je napomenuo kako je prošle godine EK inicirala 58 postupaka protiv raznih država pred sudom u Luksemburgu, a ove godine 40. "Dakle, normalno je da jedna država tumači neki zakon na jedan način, a Komisija na drugi. Nešto se riješi u mirnim razgovorima, kao što smo mi to riješili, neki slučajevi završe pred sudom, a sud presudi", kazao je.