c S
Dnevne novosti

Tužitelji traže veće kazne u predmetu "Prlić i drugi"

29.08.2013 07:10 ZAGREB, 28. kolovoza 2013.(Hina), Haško tužiteljstvo u žalbi na prvostupanjsku presudu šestorici bivših čelnika Herceg-Bosne, osuđenoj u svibnju na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH, zatražit će da ih se proglasi krivima i po drugim oblicima odgovornosti po kojima je to propustilo učiniti raspravno vijeće te da se izreknu "značajno veće" zatvorske kazne, objavio je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Žalbeno vijeće trebalo bi ispraviti pogreške raspravnoga vijeća, optužene proglasiti krivima za dodatne zločine kako je opisano i značajno povećati kazne", navodi se u najavi žalbe tužitelja objavljenoj u utorak u kojoj se poručuje da je raspravno vijeće počinilo pravnu pogrešku izricanjem "očigledno nedostatne kazne optuženima" te nije "na odgovarajući način procijenilo težinu zločina za koje su optuženi osuđeni kao i njihovu ulogu u njima".

Tužiteljstvo navodi da je raspravno vijeće u presudi počinilo više pogrešaka među kojima su i propuštanje donošenja osuđujuće presude po zapovjednoj odgovornosti te po trećem i najširem obliku udruženog zločinačkog pothvata po kojem postoji odgovornost i za zločine koji su bili predvidiva posljedica provođenja ciljeva udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora za zločine koje su osmislili u okviru tzv. 'običnog' odnosno užeg oblika udruženog zločinačkog pothvata.

Tužitelji navode i da je sud propustio u presudi izjasniti se kako o odgovornosti optuženih za niz pojedinačnih zločina, tako i po drugim oblicima odgovornosti za koje je optužene teretila optužnica. Za točke optužnice za koje su šestorica oslobođena krivnje, poput optužbi za pojedinca ubojstva, pljačku ili nehumano postupanje, tužiteljstvo smatra da je sud pogriješio kada ih je oslobodio a da prije toga nije proučio mogućnost njihove krivnje za ta djela po svim oblicima kaznene odgovornosti navedenima u optužnici.

U slučaju optužbi za neselektivno razaranje muslimanskih ciljeva raspravno je vijeće propustilo donijeti osuđujuću presudu iako je utvrdilo sve elemente krivnje, kažu tužitelji pa će se i na to žaliti. Stoga tužitelji traže da žalbeno vijeće ispravi te propuste u presudi i proglasi ih krivima i po drugim oblicima odgovornosti te izrekne veće kazne ili zatraži od raspravnog vijeća da to učini.