c S
Dnevne novosti

U pripremi mjere za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u Hrvatskoj

30.08.2013 07:04 SPLIT, 29. kolovoza 2013. (Hina), Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema „paket mjera“ za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u hrvatskom društvu a planirano je da ministar Mirando Mrsić do kraja rujna javno promovira te mjere, najavila je u četvrtak pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić.

„U tom 'paketu' posebice će se obraditi mjere za aktivno poticanje zapošljavanja žena i to u svim oblicima-samozapošljavanju, poduzetništvu i zapošljavanju u privatnom sektoru“, rekla je Dalić na današnjem okruglom stolu u Splitu na temu „Žene i posao, Europa i mogućnosti“, kojeg je organizirao Forum žena SDP-a Hrvatske u suradnji sa međunarodnim centrom „Olaf Palme“ iz Švedske. Ona je najavila kako će krajem rujna također biti promoviran i Nacionalni forum za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena.„Taj će se forum utemeljiti na poticaj Foruma žena SDP-a a uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva socijalne politike i mladih“, kazala je Dalić.

Po njezinim riječima do kraja rujna ili početka listopada bit će završen i nacrt prijedloga zakona o povremenim poslovima koji će poduprijeti lakši ulazak žena na tržište rada, te će pomoći ženama u usklađivanju profesionalnih i obiteljskih obveza. „Taj će zakon ujedno omogućiti ženama s manjim primanjima da na legalan način, uz plaćanje doprinosa, dodatno zarade“, kazala je Dalić. Dodala je kako će se tim zakonom, osim ženama, omogućiti i drugim kategorijama društva – primjerice studentima i umirovljenicima da povremeno rade i na taj način zarade. „To će biti slično kao što je sada u poljoprivredi, da se putem vrijednosnih kupona ili vaučera omogući dodatna zarada. To ne može zamijeniti pravi ugovor o radu i pravi posao, ali smo sigurni da će mnogima pomoći“, pojasnila je Dalić.

Zastupnica Europskog parlamenta i predsjednica foruma žena Stranke europskih socijalista Zita Gurmai je istaknula kako je u Hrvatskoj „naglašen problem nezaposlenosti mladih žena“. Po njezinom tumačenju u vezi s ravnopravnošću spolova treba razlikovati što je „lijeva“, a što „desna“ opcija. „U zemljama EU muškarci imaju veće plaće od žena, ali 'desna' opcija to uopće ne drži važnim problemom“, rekla je Gurmai. Po njezinim riječima u Europskom bi parlamentu trebalo utemeljiti posebno tijelo koje bi se angažiralo na smanjivanju razlika u plaćama između muškaraca i žena. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić je istaknula kako je sadašnja Vlada pred velikim izazovom donošenja zakona koje bi omogućilo veće sudjelovanje žena u javnom i političkom životu te lakši dolazak na tržište rada.

„Ravnopravnost žena nije žensko pitanje, nego je to političko, gospodarsko i kulturološko pitanje“, rekla je Ljubičić. Dodala je kako je Hrvatska „duboko tradicionalna i patrijarhalna zemlja“. Saborska zastupnica i predsjednica foruma žena SDP-a Gordana Sobol je istaknula kako se nada da će SDP u suradnji s koalicijskim partnerima uspjeti da se donese paket izbornih zakona“ kako bi se omogućilo veće angažiranje žena u javnom životu. Kako je rekla, planirano je da se „paket izbornih zakona“ donese prije sljedećih parlamentarnih izbora 2015. da bi se već na tim izborima omogućio veći izbor žena.