c S
Dnevne novosti

Pučka pravobraniteljica za pravo studenata na besplatno zdravstveno osiguranje

02.09.2013 07:20 ZAGREB, 30. kolovoza 2013.(Hina), Pučka pravobraniteljica Lora Vidović ocijenila je da odredbe iz novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, po kojima je studentima starijim od 26 godina od 1. srpnja prestalo vrijediti besplatno zdravstveno osiguranje, nisu prihvatljive sa stanovišta zaštite ljudskih prava.

Pravobraniteljica u priopćenju pozdravlja najavljenu inicijativu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kako bi svi redoviti studenti imali pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u trajanju od 8 godina od trenutka upisa na studij.

Napominje, međutim, kako bi trebalo dopustiti mogućnost prilagodbe navedene granice, uzevši u obzir duljinu trajanja pojedinog studija, razinu studija (dodiplomski, poslijediplomski), kao i sve opravdane okolnosti prekida studija, kao što su bolest, briga o bolesnim članovima obitelji, trudnoća itd.

Pučka pravobraniteljica stoga poziva nadležna ministarstva da uvaže i te elemente, kako bi u konačnici zakonsko rješenje jamčilo pravedan i uravnotežen pristup pravu studenata na zdravstveno osiguranje i zaštitu, kaže se u priopćenju.