c S
Dnevne novosti

Ostojić: poštujemo pravo na štrajk, ali i interes građana

02.09.2013 07:16 ZAGREB, 31. kolovoza 2013.(Hina), Štrajk je legitimno pravo i Ministarstvo zdravlja poštovat će pravo svih na štrajk, ali važan je i interes hrvatskih građana, izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić komentirajući najavu štrajka medicinskih sestara i tehničara te liječnika.

"Uvjeren sam i znam da je interes naših građana, a to je zdravlje, interes i Ministarstva zdravlja, interes svih zaposlenika u zdravstvu, a nadam i vjerujem, i sindikata", rekao je ministar Ostojić novinarima ispred zgrade Ministarstva zdravlja. Podsjetio je kako je Ministarstvo zdravlja više puta pokazalo dobru vjeru za pregovore te istaknuo da to "nije borba države i sindikata već je hrvatski sud u četiri navrata proglasio bivši Kolektivni ugovor (KU) ništetnim i nezakonitim".

Dodao je kako to nije učinila ni država niti Vlada već sud i da je to činjenica. Napomenuo je da bi, da nije početkom srpnja potpisan sada važeći Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, plaće u zdravstvu bile manje prosječno 800 kuna. Iako, rekao je ministar, taj KU vrijedi tri mjeseca, a s automatizmom još tri mjeseca, odnosno do 5. siječnja 2014. godine, samo 20 dana nakon što je potpisan novi KU otvorili smo pregovore. Ostojić je podsjetio kako je predsjednica jednoga sindikata pozvala novinare na početak pregovora na što je i on pristao, ali da na to nisu pristali sindikati medicinskih sestara i tehničara te liječnika.

Osvrnuo je i na proces mirenja rekavši kako je bio "vidljiv entuzijazam sindikata liječnika i medicinskih sestara koji je bio logična posljedica moga osobnog popuštanja i popuštanja Ministarstva te spremnosti na kompromis". Ali istaknuo je ministar, na nešto nikako nismo smjeli pristati, a to su nezakonite odluke. "Prava zaposlenih u zdravstvu vraćena su na prosinac 2011. godine. Istina je kako je to KU iz 2004. godine, ali s četiri aneksa, a sa svakim od tih aneksa su se postepeno povećavala prava zaposlenih u zdravstvu", izjavio je ministar zdravlja komentirajući današnju izjavu predsjednice Hrvatskoga strukovnog sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara Ankice Prašnjak da su prava zaposlenih u zdravstvu vraćena na prava iz 2004. godine.

Na novinarsko pitanje kako u zdravstvu još nema novih zapošljavanja, ministar je podsjetio na stanje koje je zatekao, napomenuvši kako se to odnosi posebice na bolnički sustav, te kako su županijske bolnice tek prije tri mjeseca prenijele svoja osnivačka i vlasnička prava na državu, a poznato je kako su njihovi budžeti praktički sto posto išli na plaće, te da je bilo puno zapošljavanja mimo propisa, posebice nezdravstvenih radnika pa je zato zabranjeno novo zapošljavanje ne zdravstvenih, već nezdravstvenih djelatnika.

Kad je pak riječ o plaćanju prekovremenih sati, Ostojić je istaknuo kako se svima plaćaju dežurstva i pripravnosti, te da je dijelom, dodao je, Ministarstvo naslijedilo da se određeni broj prekovremenih sati ne plaća. Novinare je zanimalo i postoji li mogućnost da do štrajka ipak ne dođe, a ministrov odgovor bio je kako je "s njim vrlo lako - sve po zakonu" te da će se i dalje raditi po zakonu.

Istaknuo je kako, za razliku od nekih prije njega, nikada neće donositi protuustavne i nezakonite odluke . Vezano za novinarsko pitanje o smjenskom radu, koji će početi sutra - 1. rujna, ministar je potvrdio kako će smjenski rad početi u nekoliko županijskih te u samo nekoliko kliničkih bolnica. Objasnio je da je to učinjeno zato što Ministarstvo poštuje opoziv suglasnosti što je, rekao je, ustavno pravo.