c S
Dnevne novosti

Ostojić: osigurat ćemo postavljanje dvojezičnih ploča

03.09.2013 07:22 ZAGREB, 2. rujna 2013.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da će policija osigurati da se na 20 zgrada u Vukovaru postave dvojezične ploče, te istaknuo kako će svi koji budu uništavali imovinu biti kažnjeni.

"Svi koji budu uništavali imovinu bit će kažnjeni i od njih će se naplatiti šteta. Ponavljat ćemo to onoliko puta koliko to bude potrebno", kazao je ministar Ostojić za RTL Danas. Upitan o procesuiranju prosvjednika koji su lakše ozlijedili četiri policajca i uništili imovinu, odgovorio je kako sramotnim drži činjenicu da su napadom na hrvatske policajce ozlijeđena dva policajca i dvije policajke, iako nisu uporabili sredstva prisile. "Nisu se niti pokušavali obraniti iako je bilo napada na njih. Pokušavali su mirno osigurati postavljanje ploča, a to očito nekima nije svetinja", kazao je Ostojić.

Ustvrdio je da će počinitelji, koji su sada na obradi u PU vukovarsko-srijemskoj, biti kažnjeni, te da će policija pronaći sve koji su sudjelovali u tim kaznenim djelima. Ministar je naglasio kako bi se, da je vukovarska policija drugačije reagirala, vjerojatno policiju prozivalo za uporabu sredstva prisile. "Zaista smo vjerovali svima da će poštivati uniformu hrvatskog policajca i da će poštivati instituciju za koju su se, kako kažu, borili", rekao je.

Upitan je li reakcija policije bila primjerena, odgovorio je da je procjena rukovoditelja u tom trenutku bila takva. "Ubuduće nećemo dopustiti bilo kakve napade na policajce", poručio je ministar, ističući da se onaj tko primjenjuje nasilje ne može vaditi na to da je hrvatski branitelj. Što se tiče poruka Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o daljnjim akcijama protiv postavljanja dvojezičnih natpisa, Ostojić je kazao kako svatko ima pravo na prosvjed, ali da to pravo treba ostvarivati na legalan način.

Ponovio je kako nasilje i uništavanje državne imovine nije dopušteno. "Svi oni koji misle da ne treba primjenjivati Ustavni zakon neka slobodno pokrenu inicijativu i promijene ga, pa ćemo onda primjenjivati novi koji bude usvojen", rekao je. Upitan kako komentira poruku da nitko iz Vlade ne treba dolaziti u Vukovar na Dan sjećanja, 18. studenoga, ministar je odgovorio da ukoliko netko ima pravo uzurpirati mjesto pijeteta i odavanje počasti žrtvama Vukovara, onda to puno više govori o njima, nego o drugima. "Oni koji su pali u Vukovaru pali su za demokratsku Hrvatsku, za zemlju u kojoj vlada pravo i red, a sigurno ne za nasilje", istaknuo je ministar Ostojić.

Na pitanje može li se naći neko polovično rješenje problema, licemjerjem je ocijenio da su danas promijenili mišljenje oni koji su usvojili vukovarski Statut i tvrdili da će dvojezičnost biti pravo svih stanovnika tog grada. "Oni danas mijenjaju takav stav. Neka izvole i to naprave, a ukoliko su se već za to i zalagali onda neka to i osiguraju", kazao je Ostojić, pozvavši na smirivanje tenzija. Naglasio je kako dvojezične ploče ne mogu biti razlog nasilju, napada na hrvatsku policiju, uništavanje državne imovine i novih podjela.