c S
Dnevne novosti

ICTY: Agius traži konzultacije sa Šešeljem oko novog suca

04.09.2013 07:12 ZAGREB, 3. rujna 2013.(Hina), Potpredsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius, nakon što je prošlog tjedna posebno sudsko vijeće ICTY-ja prihvatilo zahtjev Vojislava Šešelja za izuzećem suca Frederika Harhoffa zbog njegove pristranosti, zatražio je da se obave konzultacije sa Šešeljem oko imenovanja zamjenskog suca, objavio je u utorak ICTY.

U nalogu Agius poziva raspravno vijeće koje vodi suđenje protiv vođe srpskih radikala za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini da utvrdi koje je stajalište Šešelja o imenovanju zamjenskog suca, odnosno smatra li Šešelj da se novi sudac može imenovati na samom kraju suđenja ili je potrebno ponoviti suđenje.

Agius također poziva raspravno vijeće da, u slučaju da se Šešelj usprotivi imenovanju novog suca u ovoj fazi suđenja, samo odluči može li ipak nastaviti postupak sa zamjenskim sucem. Šešelj je u srpnju podnio zahtjev za izuzećem danskog suca iz vijeća koje mu sudi i koje bi trebalo objaviti presudu 30. listopada.

To je učinio pošto je u lipnju u mnogim medijima objavljeno "privatno pismo" suca Harhoffa u kojem se sugerira da je predsjednik Haškoga suda Theodor Meron pod pritiskom zapadnih sila poput SAD-a i Izraela donio neke oslobađajuće presude, među kojima i onu u predmetu "Gotovina i Markač".

Šešelj je zaključio da pismo pokazuje sklonost suca Harhoffa da osuđuje ratne zapovjednike i jasno pokazuje da Harhoff "nije nepristran i neutralan sudac koji samo razmišlja o utvrđivanju istine". Šešeljev zahtjev upućen je predsjedniku Suda Meronu, koji se sam izuzeo iz odluke jer je bio predmet Harhoffovljeva pisma te je odluku o slučaju prepustio potpredsjedniku suda Agiusu.

Nakon odluke posebnog vijeća oglasio se i sudac Harhoff zahtjevom da mu to vijeće objasni zašto po pitanju njegova izuzeća nije uzeto u obzir i njegovo očitovanje.