c S
Dnevne novosti

Obama ima potporu čelnika Kongresa za napad na Siriju

04.09.2013 07:08 WASHINGTON , 3. rujna 2013.(Hina/Reuters), Američki predsjednik Barack Obama u utorak je na sastanku s čelnicima Kongresa u Bijeloj kući pozvao njegove članove na brzo odobravanje vojne akcije SAD-a protiv Sirije i dobio potporu čelnika iz obiju stranaka u Zastupničkom domu za ograničene napade na snage predsjednika Bashara al-Assada.

Obama je rekao kako je uvjeren da će Kongres glasati za napade te objasnio da će plan Sjedinjenih Država biti ograničen u ciljevima te da se neće ponoviti dugi ratovi kao u Iraku i Afganistanu. Također je rekao da Amerika ima širu strategiju da pomogne pobunjenicima da poraze sange sirijske vlade.

Nakon razgovora, dvojica glavnih republikanskih predstavnika u Zastupničkom domu, predsjednik John Boehner i vođa republikanske većine Eric Cantor, kao i vođa demokratske manjine Nancy Pelosi kazali su kako će poduprijeti vojnu akciju u Siriji. "Samo je SAD u stanju zaustaviti Assada i upozoriti ostale u svijetu da se ovakvo ponašanje neće tolerirati. Vjerujem da bi moji kolege trebali poduprijeti ovaj poziv na akciju", rekao je Boehner novinarima.

Potpora je uslijedila nakon što je Obama pojačao lobiranje za vojnu akciju, kao odgovor na, kako je istaknuo Washington, kemijski napad sirijske vlade sarinom 21. kolovoza, pri čemu je ubijeno više od 1400 ljudi, među kojima nekoliko stotina djece. "Predviđamo nešto ograničeno i srazmjerno, što će oslabiti Assadove mogućnosti", rekao je Obama novinarima, dodavši kako postoji i šira strategija koja će omogućiti da se ojača oporba.

Na sastanku Obame s predsjedateljima kongresnih odbora nadležnih za nacionalnu sigurnost i oružane snage uz Boehnera i Pelosi sudjelovao je i čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell. Predsjednik senatskog Odbora za vanjske odnose, demokrat Robert Menendez iz New Jerseya rekao je kako je uvjeren da će članovi Kongresa usvojiti prijedlog, no u izmijenjenom obliku.