c S
Dnevne novosti

Mignon: Hrvatska odigrala važnu ulogu za stabilnost u regiji

05.09.2013 07:20 ZAGREB, 4. rujna 2013.(Hina), Hrvatska je odigrala izuzetno važnu ulogu za povratak stabilnosti u ovu regiju i Vijeće Europe (VE) cijeni nastojanja hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji je ljetos okupio predsjednike susjednih država jer ta inicijativa može biti na dobrobit regije, izjavio je u Zagrebu predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean-Claude Mignon.

"Odlična je bila ideja da na dan ulaska Hrvatske u EU udruži predsjednike svih susjednih država", rekao je novinarima Mignon nakon sastanka s predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Darinkom Kosorom. Izrazio je i zadovoljstvo rezultatima summita regionalnih predsjednika, koji je na Brdu kod Kranja organiziran krajem srpnja na inicijativu hrvatskoga i slovenskog predsjednika Ive Josipovića i Boruta Pahora.

Podsjetivši na tadašnji dogovor da će sljedeći summit biti iduće godine u Zagrebu, predsjednik Parlamentarne skupštine VE kazao je kako od njega jako punu očekuju. Mignon je napomenuo i da je o tim temama razgovarao s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Također je izrazio zadovoljstvo stajalištem Hrvatske prema BIH. Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor naglasio je važnost suradnje s Vijećem Europe, koje naglasak stavlja na ljudska prava. "To je ono s čime se u Hrvatskoj još uvijek susrećemo kao problemom i zato smo razgovarali i o tome", dodao je.

U izaslanstvu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe bili su i veleposlanica Francuske Republike u Hrvatskoj Michéle Boccoz, posebni savjetnik Predsjednika Parlamentarne skupštine VE Xavier Pinon te prvi tajnik u Veleposlanstvu Francuske Republike u Hrvatske Benoit Knopper. Uz članove izaslanstva u pratnji je bila predstojnica Ureda za međunarodne i europske poslove u Hrvatskom saboru Danka Petričević.