c S
Dnevne novosti

Predsjednik PS VE: Hrvatska je država prava

05.09.2013 07:12 ZAGREB, 4. rujna 2013.(Hina), Hrvatska je ostvarila izuzetan napredak od ulaska u Vijeće Europe, ona je država prava i faktor stabilnosti u regiji, rekao je u srijedu u Zagrebu predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PS VE) Jean Claue Mignon.

"Sve što je Hrvatska učinila od 6. studenoga 1996. (kada je ušla u VE), pokazuje koliko ona zaslužuje biti članicom", rekao je Mignon u zajedničkoj izjavi nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. Hrvatska je ušla u VE tek nekoliko godina nakon stjecanja neovisnosti, a proces monitoringa završio je četiri godine poslije, što je Mignon ocijenio "izuzetnim".

Mingon je pozdravio hrvatsku ulogu u regiji, njezine napore na "stabilnosti" regije, napore da "susjedne zemlje povuče za sobom u smjeru Europske unije" te inicijativu predsjednika Republike Ive Josipovića iznesenu po ulasku u EU 1. srpnja za okupljanjem šefova država susjednih zemalja.

"Za nas je to angažman na stabilnosti", rekao je Mignon. Također je pozdravio rad članova Hrvatskog sabora u PS VE koji djeluju u skladu s misijom Vijeća Europe, a to je čuvanje ljudskih prava i pravne države, a Hrvatska jest pravna država", naglasio je. Napori parlamentarne demokracije da nađe rješenja zamrznutih europskih i svjetskih problema od Nagorno Karabaha, Cipra, Sirije ili arapskih zemalja, bili su također tema razgovora, rekao je Leko.

"Suglasili smo se da je u političko rješenje jedino moguće rješenje" za sukob u Siriji, rekao je Mignon. Tema razgovora bili su odnosi Europske unije i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te su se sugovornici suglasili "da treba racionalizirati dio" rada pojedinih tijela kako bi PS VE dobio prioritet. Također je potrebno da se stajališta PS VE prenesu u Hrvatski parlament, rekao je Leko. Mignon je objasnio da je kao predsjednik PS VE, tijela u kojem su izaslanstva iz 47 zemalja, "obvezan polagati račune predsjednicima nacionalnih parlamenata", kako bi ih upoznao s "akcijama, projektima i ambicijama PS-a".

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean-Claude Mignon, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, osim s predsjednikom HS-a treba se sastati s članovima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora te s prvom potpredsjednicom Vlade RH i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.