c S
Dnevne novosti

Usvojen prijedlog rezolucije da se BiH suspendira u Vijeću Europe

09.09.2013 07:08 MOSTAR, 6. rujna 2013.(Hina), Bosna i Hercegovina mogla bi biti suspendirana u Vijeću Europe ukoliko se do izbora 2014. ne provedu ustavne promjene sukladne presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci, priopćili su u petak iz Parlamenta BiH dok su istodobno vodeći političari u zemlji nastavili voditi razgovore kako bi pokušali približiti stajališta uoči susreta s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fueleom.

Po priopćenju iz Parlamenta BiH, parlamentarni Odbor za poštivanje obveza zemalja članica Vijeća Europe, u čijem radu su sudjelovali i parlamentarci iz BiH,prihvatio je u petak na sjednici u Parizu prijedlog rezolucije u kojoj je predložena suspenzija izaslanstva parlamenta BiH iz parlamenta Vijeća Europe ukoliko do izbora 2014. godina ne bude provedena odluka "Sejdić-Finci".

U prijedlogu te rezolucije preporuča se da Odbor ministara Vijeća Europe razmotri mogućnost suspenzije BiH iz članstva u toj europskoj organizaciji. Prijedlog rezolucije parlamentarnog Odbora za poštivanje obveza zemalja članica Vijeća Europe razmatrat će se na jesenskom zasjedanju Parlamenta Vijeća Europe u listopadu u Strasbourgu.

Istodobno predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenili su da neće imati smisla odlazak čelnika šest vladajućih stranaka u Bruxelles na sastanak s povjerenikom Europska komisije za proširenje Štefanom Fueleom početkom listopada ukoliko se prethodno ne postigne dogovor o reformama kojim bi se odblokirao europski put te zemlje.

Čović i Lagumdžija izjavili su nakon sastanka održanog u petak u Sarajevu da bi čelnici šest stranaka trebali održati zajednički sastanak u drugoj polovici rujna nakon bilateralnih konzultacija među strankama. Predsjednik HDZ-a BiH ocijenio je da je potrebno više međusobnog povjerenja kako bi se postigao dogovor. Čović je za sljedeći tjedan najavio bilateralne sastanke s liderima HDZ-a 1990, SDS-a, Saveza za bolju budućnost te Stranke demokratske akcije kako bi se pokušala približiti stajališta.

Provedba presude Sejdić-Finci zapela je zbog toga jer se uz uvođenje mogućnosti da se pripadnici manjina kandidiraju za najviše državne funkcije inzistira i na uređivanju načina izbora za članove državnog vrha i Doma naroda tako da se izbjegne mogućnost da pripadnici brojnijih naroda biraju predstavnike i onih malobrojnijih.