c S
Dnevne novosti

Josipović: važnost dijaloga i konsenzusa o odnosu prema manjinskim zajednicama

10.09.2013 07:20 ZAGREB, 9. rujna 2013.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović, vezano uz situaciju u Vukovaru oko dvojezičnih natpisa, ponovio je važnost postizanja konsenzusa o odnosu prema manjinskim zajednicama, jer, upozorava, ta bi nam se tema u suprotnom mogla vratiti u puno težem obliku, budući da šovinizam nije zamro ni u Hrvatskoj ni u susjednim zemljama.

"Ideja mi je otvoriti raspravu u hrvatskom društvu prema fundamentalnom pitanju o pravima nacionalnih manjina i prema zajedništvu koje mora polaziti od toga da poštujemo jedni druge", istaknuo je predsjednik Josipović u emisiji HTV-a Nulta točka, govoreći o mogućem dogovoru oko situacije u Vukovaru. Svoju ideju, kaže, želi podijeliti sa svim relevantnim čimbenicima - Vladom, oporbom, braniteljskim udrugama, Vukovarcima, manjinskim organizacijama i političkim strankama kako bi se "otvorio put prema jednom obnovljenom, novom konsenzusu o tom prevažnom pitanju", koje je, kaže, puno više od "primjene ćiriličnog pisma i srpskoga jezika".

Smatra i da ne treba sada skidati postavljene ploče s natpisima, ali, ističe, kroz razgovor treba doći do rješenja kako nitko iz postojeće situacije ne bi izašao ponižen, poražen ili uvrijeđen. Ako ne osvijestimo svoj odnos prema toj temi, Josipović upozorava na opasnost da nam se, kaže, ona vrati u nekom težem obliku. "Gledajući u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, taj duh isključivosti i šovinizma nije zamro", upozorio je, a svoju tezu potkrijepio "natpisima na nogometnoj utakmici koja se nedavno između Hrvatske i Srbije igrala u Beogradu".

Situaciju u Vukovaru oko dvojezičnih natpisa, po njegovu je mišljenju, uzrokovala "kritična masa frustracije koja je dovela do otpora provođenju zakona", te stoga, kaže, treba obnoviti pozitivne političke procese. Predsjednik je posebno pohvalio prihvaćanje ideje zajedničke, integrirajuće škole u Vukovaru, prema kojoj je, kaže, dugo pružala otpor upravo manjinska zajednica. "Ako odvajamo djecu od vrtića i škole, ako postoje kafići za Hrvate i oni za Srbe, onda tu neće biti sreće", ustvrdio je te poručio da je rješenje u formuli "da-integraciji, ne-asimilaciji". O toj će temi, dodao je, razgovarati i tijekom svog predstojećeg sastanka sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Govoreći o promjenama u hrvatskom društvu u odnosu na 2010. kada je postao predsjednik, rekao je kako danas ima više pravednosti, a tomu je posebno pridonijela borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Podsjetio je kako su u tom razdoblju u nekim važnim predmetima okrivljeni neki vrlo visoko rangirani dužnosnici, ali i potvrdio da se sada spremaju postupci protiv nekih osoba "koje su vrlo visoko ili u sigurnosnim službama ili u drugim područjima".