c S
Dnevne novosti

EK: Komisija neće raspravljati o "lex Perković" na sljedećem sastanku

10.09.2013 07:22 BRUXELLES, 9. rujna 2013.Hina, Pitanje Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije o primjeni europskog uhidbenog naloga nije na dnevnom redu sljedećeg sastanka Europske komisije, koji se održava u utorak u Strasbourgu, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

"Mislim da to pitanje neće biti na sastanku kolegija povjerenika koji se održava sutra u Strasbourgu. Prošli smo tjedan objasnili u kojoj smo sada fazi i to se nije promijenilo. Očekujemo da Hrvatska ispuni ono što je rekla da će učiniti. Primili smo jamstva da će akcija biti poduzeta kako bi se ispunili naši zahtjevi i očekujemo da se brzo dogodi", rekla je Pia Ahrenkilde Hansen.

Prošli tjedan, glasnogovornik Komisije Olivier Bailly je rekao da Komisija od Hrvatske očekuje da "brzo i bezuvjetno" uskladi svoj zakon o provedbi europskog uhidbenog naloga i u tome ima potporu cijele Komisije. Povjerenica Reding je 4. rujna, poslala novo, treće po redu pismo hrvatskoj vladi, u kojem je izrazila "čuđenje", što će prema pismu ministra pravosuđa Orsata Miljenića od 2. rujna, Hrvatskoj trebati 10 mjeseci da promjeni zakon, koji je donesen samo nekoliko dana prije ulaska u članstvo.

Reding je u pismu rekla da će, ako ne dobije brzi odgovor od hrvatske vlade, razmotriti mogućnost uvođenja zaštitnih mjera predviđenih člankom 39 članka Ugovora o pristupanju. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je 5. rujna odgovorio na treće pismo Viviane Reding i kazao da je iznenađen njezinim najavama da će predložiti aktiviranje "zaštitnih mjera" iz hrvatskog pristupnog ugovora Uniji zbog zakona kojim se primjena Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002.

Hrvatska je nekoliko dana prije pristupanja EU-u donijela zakon o pravosudnoj suradnji čiji je europski uhidbeni nalog sastavni dio a koji ograničava njegovu primjenu na zločine počinjene nakon 2002. Povjerenica Reding je koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom uhidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti.