c S
Dnevne novosti

Europski sud za ljudska prava odbio izručenje šizofrenika u SAD

11.09.2013 07:10 STRASBOURG, 10. rujna 2013.(Hina/AFP), Europski sud za ljudska prava (CEDH) u utorak je priopćio da konačno ostaje pri odluci da Velika Britanija u Sjedinjene Države ne izruči Haroona Aswata, navodno islamista, koji je primljen u bolnicu zbog šizofrenije, a Washington ga sumnjiči za terorizam.

U odluci donešenoj u ponedjeljak i objavljenoj u utorak, europski sudci su odbili zahtjev britanskih vlasti za preispitivanje slučaja.Time je odluka suda od 16. travnja kojom je CEDH odbio izručiti Aswata zbog "težine" njegove psihičke bolesti konačna.Aswat (39) je uhićen u kolovozu 2005. u Velikoj Britaniji na zahtjev SAD-a.

Američki sud je protiv njega podigao optužnicu zbog pomaganja Abu Hamzi, bivšem imamu džamije u Finsbury Parku, na sjeveru Londona.Sumnja se da je Hamzi pomagao u planiranju gradnje logora za uvježbavanje džihadista u Blyju, u Oregonu (SAD) od lipnja 2000. do prosinca 2001.U travnju 2012. Europski sud je dao dopuštenje za izručenje Abu Hamze i još četiriju osoba optuženih za terorizam, ali je odgodio odluku u vezi s Aswatom, u očekivanju dodatnih informacija o tome u koji će ga zatvor SAD smjestiti s obzirom na njegovo psihičko stanje.

U travnju 2013. CEDH je napokon ocijenio da odgovori Washingtona u svezi s time nisu dovoljno jasni i da bi njegovo eventualno izručenje "u zemlju s kojom nema nikakve veze", gdje bi mogao biti smješten u zatvor visoke sigurnosti, značilo rizik od "lošeg postupanja", što je zabranjeno po europskoj konvenciji o ljudskim pravima.Taj rizik od lošeg postupanja postoji "isključivo zbog njegova trenutačno teškog psihičkog stanja", dodaje sud u Strasbourgu.