c S
Dnevne novosti

Ovršitelji: prestanak ograničenja primjene uhidbenog naloga od početka 2014.

16.09.2013 07:18 ZAGREB, 15. rujna 2013.(Hina), Hrvatska udruga javnih ovršitelja (HUJO) predložila je Vladi da spor s Europskom komisijom oko primjene europskog uhidbenog naloga riješi na način da Saboru na donošenje uputi izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije koje bi sadržavale prestanak važenja vremenskog ograničenja primjene europskog naloga s 1. siječnja 2014. godine, kako je to regulirala i Češka.

"U općem interesu hrvatskih građana i države, hrvatskoj Vladi i Europskoj komisiji predlažemo sljedeće kompromisno rješenje - da Vlada u Hrvatski sabor uputi prijedlog izmjena Zakona koji bi sadržavao prestanak važenja vremenskog ograničenja primjene europskog uhidbenog naloga s 1. siječnja 2014. godine, kao što je to slučaj kod Češke Republike", navodi u priopćenju predsjednik HUJO-a Vedran Vidmar.

Smatra kako bi na taj način Hrvatska ostvarila ravnopravan status po pitanju datuma prestanka važenja ograničenja primjene uhidbenog naloga s posljednjom državom članicom EU koja vremensko ograničenje primjene istog naloga nije dogovorila tijekom svojih pregovora o pristupanju Uniji. "Isti datum bi vjerojatno bio prihvatljiv i Europskoj komisiji, budući da ga je već ranije prihvatila u odnosu na Češku Republiku", ističe Vidmar.

Takvim bi se rješenjem, uvjeren je, na brz i za obje strane prihvatljiv način ispravilo kršenje Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te članci hrvatskog Ustava u vidu vremenskog ograničenja primjene europskog uhidbenog naloga samo na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002., kako je propisano izmijenjenim Zakonom o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

Time bi se, smatraju javni ovršitelji, izbjegle i teške političke i gospodarske posljedice po Republiku Hrvatsku.