c S
Dnevne novosti

HDZ ustavne promjene uvjetuje vraćanjem nefiksne kvote za dijasporu

17.09.2013 07:12 VELIKO TRGOVIŠĆE, 16. rujna 2013.(Hina), Podršku SDP-ovu prijedlogu ustavnih promjena kojima bi se trebala ukinuti mogućnost zastare za politički motivirana ubojstva HDZ će uvjetovati još nekim promjenama, a u stranci se neslužbeno doznaje da bi jedan od zahtjeva mogao biti vraćanje na nefiksnu kvotu i jednostavnije glasovanje za Hrvate izvan Hrvatske.

"Ako govorimo o promjeni Ustava, onda tražimo jasne definicije, ali naš paket će biti još malo prošireniji, neće se svoditi samo na ovo", rekao je novinarima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prije početka današnje stranačke klauzure u Velikom Trgovišću. Karamarko nije precizirao na što bi se odnosio taj "paket", no u vrhu stranke se doznaje da će se tražiti nefiksna kvota za dijasporu, kojoj su posljednjih ustavnim promjenama zajamčena tri zastupnička mjesta u Saboru.

Tražit će se i da Hrvati izvan Hrvatske mogu glasovati i izvan diplomatskih i konzularnih predstavništava, kako je bilo ranije, te dopisno glasovanje. "Nema logike da moj prijatelj, koji se iz Amerike vratio u Posušje, može dopisno glasovati za američkog predsjednika, a ne može za Hrvatski sabor", rekao je Hini HDZ-ov dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

HDZ je prije ljetne stanke u Saboru najavio da bi mogao podržati SDP-ov prijedlog, uz uvjet da Vlada ukine sporne odredbe iz Zakona o pravnoj suradnji s EU-om, kolokvijalno zvanog 'lex Perković' i ako bi se jasno definiralo da je riječ o ubojstvima koja su u zemlji i inozemstvu počinili pripadnici jugoslavenske tajne policije, a koja u HDZ-u nazivaju 'državnim terorom'