c S
Dnevne novosti

Svečano otvaranje 68. zasjedanja Opće skupštine UN-a

17.09.2013 07:08 ZAGREB, 16. rujna 2013.(Hina), Svečanost otvaranja 68. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda održat će se u utorak u New Yorku, a na ovogodišnjem zasjedanju sudjelovat će brojni šefovi država i vlada, među kojima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Iako je sutra formalno otvaranje, rasprave u sklopu 68. zasjedanja počinju 23. rujna i trajat će do 1. listopada. Očekuje se da će 89 čelnika država i vlada govoriti na Općoj skupštini, a glavne teme rasprava bit će razvoj nakon 2015. godine i stanje u Siriji. Zasjedanje će se održati pod predsjedanjem Johna Williama Ashea iz otočne države Antigve i Barbude.

On je izabran za predsjednika Opće skupštine 14. lipnja i na toj je dužnosti naslijedio kontroverznog Vuka Jeremića. Predsjedavajući Opće skupštine UN-a bira se na razdoblje od godinu dana u skladu s nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu. Iako nije formalno definirano kao uvjet, praksa je i da se za predsjedavajućeg nikada ne bira predstavnik neke od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina).

Paralelno s općim raspravama, u sjedištu UN-a održat će se sastanak na visokoj razini o održivom razvoju 24. rujna, kao i događaj posvećen razmatranju Milenijskih ciljeva razvoja 25. rujna. Sastanak o nuklearnom razoružanju predviđen je za 26. rujna, a dijalog o pitanju međunarodne migracije 3. i 4. listopada.