c S
Dnevne novosti

Barroso vidi "svjetlo na kraju tunela" za Grčku

18.09.2013 07:10 BRUXELLES, 17. rujna 2013.(Hina/AFP), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u utorak da se "vidi svjetlo na kraju tunela" što se tiče Grčke, u prigodi posjeta premijera Antonisa Samarasa Bruxellesu.

"Znam da grčki građani žive u krajnje teškim uvjetima, ali sada možemo reći da se vidi svjetlo na kraju tunela", rekao je Barroso na tiskovnoj konferenciji podsjetivši da Komisija u 2014. očekuje postupan povratak rasta nakon šest godina recesije. "Nije vrijeme da smanjimo napore", rekao je ipak, dok se u utorak u Grčkoj održavao velik štrajk protiv plana restrukturiranja javnih služba.

Barroso, koji je bio uz Samarasa, nastojao je opravdati politiku štednje nametnutu zemljama korisnicama programa pomoći, koja se temelji na drastičnom rezanju troškova u javnom sektoru. Socijalno nezadovoljstvo nedavno je ponovo izbilo u Grčkoj pošto je vlada, pod pritiskom trojke vjerovnika (EU, ESB, MMF), objavila da će 25.000 djelatnika u javnim službama do kraja godine biti poslano na čekanje a 4000 će dobiti otkaz.

Barroso je priznao da će se pitanje financiranja Grčke opet vratiti na dnevni red, ali nije izrijekom spomenuo treći program pomoći zemlji. "U ovoj fazi ne mogu nagađati o idućim etapama. Stručnjaci trojke su u Ateni, moram pričekati njihovu ocjenu", rekao je.

Po podatcima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Grčkoj koja je kroz dva kreditna programa dobila oko 240 milijarda eura pomoći, trebat će daljnja potpora kako bi do 2015. začepila financijsku rupu s oko 11 milijarda eura.