c S
Dnevne novosti

HSU i BDS ostale bez proračunskog novca

18.09.2013 07:18 ZAGREB, 17. rujna 2013.(Hina), Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) i Bošnjačka demokratska stranka (BDS) ostaju bez prava na financiranje iz državnog proračuna u posljednjem tromjesečju ove godine, jer nisu u zakonskom roku do 1. ožujka 2013., objavile financijska izvješća za 2012., odlučio je saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Zbog tog propusta, HSU će izgubiti 252.437, a BDS 118.019 proračunskih kuna. BDS je, uz to, kažnjen jer je zakasnio s objavom podataka o donacijama koje je prikupio u kampanji. Za taj prijestup stranci će se privremeno uskratiti financiranje iz proračuna, a kad objavi donacije, financiranje će se nastaviti, ali u manjem iznosu, sukladno broju dana za kojih je bila u prekršaju. BDS će tako ostati bez dodatnih 36.588 kuna, 12.761 kunu zbog istog će prekršaja izgubiti DC, koji je s objavom donacija kasnio 13 dana, a HSS, koji je zakasnio svega jedan dan, izgubit će 892 kune.

Većina u Odboru odbila je prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe stranaka i nezavisnih zastupnika, kojim nezavisna Jadranka Kosor predlaže da stranke ostanu bez dijela novca nakon što ih napusti zastupnik ili isključe nekog saborskog zastupnika ili lokalnog vijećnika te da se taj novac vrati u državni proračun. Po važećem zakonu, stranke iz proračuna dobivaju određeni iznos za rad, a kriterij za dodjelu je broj osvojenih mandata u Hrvatskom saboru.

Kosor smatra da bi taj kriterij trebao trajati do kraja mandata, a obrazložila je kako je zastupnički mandat neobvezujući te da zastupnici odgovaraju isključivo biračima, a ne strankama na čijim su listama osvojili mandate. Prijedlog je podržao laburist Dragutin Lesar, koji smatra da postojeće rješenje stvara dvije kategorije zastupnika i onemogućuje normalan rad zastupnicima koji napuste stranke. SDP-ov Nenad Stazić protivi se takvom rješenju, jer smatra da bi ono poticalo prelaske zastupnika iz stranke u stranku i političku korupciju.

Njegov stranački kolega Ivo Jelušić podsjetio je, pak, da je do sada bilo vrlo malo slučajeva da su zastupnici za mandata isključivani iz stranke. "Moglo bi se razmisliti da se ova odredba ne odnosi na predsjednike HDZ-a, jer će sasvim sigurno biti isključeni", ironizirao je Jelušić. Replicirao mu je SDSS-ov Milorad Pupovac, ističući da Kosor "za razliku od nekih drugih, za sobom nije ostavila nikakvu moralnu i krivičnu odgovornost".

Podsjetio je kako je riječ o političarki aktivnoj više od 20 godina, koja je bila i premijerka. "Činjenicva je da postoje politički obračuni unutar stranaka i ne želimo da se taj obračun reflektira na politički život", rekao je Pupovac, založivši se da se Jadranki Kosor omogući sudjelovanje u radu saborskih tijela i normalno funkcioniranje njezina kluba.