c S
Dnevne novosti

Peti dan štrajka, Babić traži smjenu ravnateljice virovitičke bolnice

23.09.2013 07:14 ZAGREB, 22. rujna 2013.(Hina), Nakon neuspjelog pokušaja socijalnog dijaloga između ministra zdravlja Rajka Ostojića i dvaju sindikata u zdravstvu, štrajk u bolnicama je ušao u peti dan, a čelnik sindikata liječnika Ivica Babić poručuje da nastavka pregovora neće biti sve dok ministar ne zaustavi pritiske na štrajkaše i smijeni Marijanu Živko, sanacijsku ravnateljicu Opće bolnice u Virovitici, gdje su, ocijenio je, pritisci najbrutalniji.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je danas Hini da je jučer od ministra Ostojića, kao uvjet za nastavak pregovora, zatražio smjenu sanacijske ravnateljice virovitičke bolnice, u kojoj je i sam zaposlen. Njezinu je smjenu, kaže, zatražio zbog smjene svih šefova odjela u toj bolnici 15. rujna, uoči štrajka. Ona je, tvrdi, osobno pozivala liječnike i prijetila im, te tražila da vrate suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno. Prozvao je i njezina supruga, koji nije zaposlenik bolnice, a za kojega Babić tvrdi da je kamerom snimao prosvjedni skup liječnika i medicinskih sestara u petak pred virovitičkom bolnicom.

Ministar mu se, rekao je, u međuvremenu nije javljao i odgovorio na taj zahtjev, a do tada nije spreman ni na kakve pregovore i štrajk se nastavlja do ispunjenja zahtjeva. Prije obnove dijaloga Babić od ministra traži i da zaustavi sve druge pritiske na štrajkaše i šefove odjela u bolnicama. Nedopustiv je, kaže, sadašnji odnos prema kolegama koji disciplinirano i humano zbrinjavaju pacijente, zbog čega, naglašava, ovih dana nije ni bilo problema, a ne zbog, kako tvrdi ministar, njegovih bijelih telefona.

Večernji list je objavio da Marijana Živko proziva Babića da ne dolazi na posao, iako dobiva veliku plaću na temelju dežurstava i pripravnosti, što Babić tumači kao nastavak objeda na njegov račun, te pita tko ju je ovlastio da njegove podatke iznosi u javnost. Naime, sanacijska ravnateljica Živko, uz ostalo, navodi da je dr. Babić u prvih šest mjeseci ove godine samo na račun pripravnosti prosječno mjesečno zaradio 12.500 kuna.

Kazala je i kako je Babićevo radno vrijeme teško evidentirati, jer da on sam sebi potpisuje broj radnih sati. Prozvala ga je i da je prema njegovoj evidenciji u bolnici svaki dan punih osam sati, iako ga, tvrdi, većinu vremena na odjelu nema, te da je samo u srpnju sam sebi izračunao da je, uzevši u obzir redovni rad i pripravnosti, odradio 520 sati u mjesecu, odnosno čak 17 sati na dan.