c S
Dnevne novosti

Josip Leko: europske pravne stečevine važne za Hrvatsku

24.09.2013 07:20 SPLIT, 23. rujna 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko istaknuo je na početku 7. hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana, koji se održavaju u Splitu, važnost europskih pravnih stečevina za Hrvatsku nakon njezina ulaska u Europsku uniju te se zauzeo za vladavinu prava u Hrvatskoj kako bi se izbjeglo nedovoljno uvažavanje pravne struke.

„Sada nam teme europske pravne stečevine postaju zajedničke, a Francuska nastavlja biti uzorom u kreiranju i primjeni prava, ali i partnerom na europskoj sceni“, rekao je Leko, koji je i pokrovitelj dvodnevnih Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana, koji se održavaju pod nazivom „Promjene u upravnom sudovanju“. Istaknuo je kako mu je želja da taj skup u Splitu „odjekne kao glas vrsnosti hrvatskoga prava i snažne potvrde vladavine prava u europskoj Hrvatskoj“.

S tim u vezi, podsjetio je da je na prošlogodišnjoj dodjeli nagrada za pravnu izvrsnost imao priliku „skrenuti pozornost kolegama na ne baš ohrabrujuću činjenicu koju bi mogli okarakterizirati kao defenzivu prava te nedovoljno uvažavanje pravne struke u našoj zemlji proteklih desetljeća“.

„Stoga mi je želja da ovaj skup ponese upravo suprotnu poruku“, dodao je Leko.Objašnjavajući razloge zbog kojih je prihvatio pokroviteljstvo Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana, Leko je rekao kako se u sklopu ovogodišnje teme tog skupa „Promjene u upravnom sudovanju“ obrađuju aktualna pitanja važna za hrvatsko upravno pravo i javnu upravu, a osobito za novi upravnosudski sustav u Republici Hrvatskoj.

Istaknuo je kako dosadašnjim izborom tema u sedmogodišnjoj povijesti tog skupa francuski i hrvatski suci, znanstvenici i stručnjaci, sustavno afirmiraju „u nas pomalo podcijenjeno pravno područje upravnog prava pokazujući i njegovu stvarnu ulogu u suvremenome nacionalnom i europskom pravu“. „Kontinuitet održavanja skupa bio je godinama svojevrsna pravna potpora hrvatskog puta k punopravnom članstvu u Europsku uniju. U ne manje značajnom kontekstu, važnost skupa nastavlja se i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju“, rekao je Leko.

Po njegovu mišljenju, Hrvatsko-francuski upravnopravni dani, savjetovanje visoke stručne i znanstvene razine, među najvažnijim je pravnim događajima u Republici Hrvatskoj. Skup u Splitu organiziraju ministarstva pravosuđa i uprave te Sveučilište u Splitu, Pravni fakultet u Splitu, Sveučilište Pantheon Assas, Pariz 2 i Državno vijeće Francuske te Visoki upravni sud Republike Hrvatske i Centar za europsku dokumentaciju i istraživanje "Robert Schuman".