c S
Dnevne novosti

Šesti dan štrajka: sindikati očekuju novi sastanak s Ostojićem

24.09.2013 07:14 ZAGREB, 23. rujna 2013.(Hina), Štrajk u bolnicama ušao je u šesti dan, a čelnici sindikata kažu kako iz Ministarstva zdravlja još nisu pozvani na nastavak socijalnog dijaloga, ali postoje naznake da bi do sastanka moglo doći sutra.

"Postoje neke najave da će stići poziv za sutra", rekla je Hini predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak. Kazala je da je odaziv na štrajk različit od ustanove do ustanove, od 40-ak posto u nekim ustanovama u okolici Zagreba, do 100 posto u Dubrovniku, gdje je, tvrdi, medicinsko osoblje, "revoltirano neodgovaranjem Vlade na štrajk, spremno izići na ulice".

Prašnjak se još jednom požalila na pritiske na štrajkaše, ustvrdivši da se u jednoj ustanovi kod Zagreba štrajkašima prijetilo da im se neće platiti vrijeme u štrajku, iako uredno odrađuju poslove ugovorene s Ministarstvom. Za pritisak je prozvala i neke inspektore rada, koji su na poziv njezina sindikata obišli nekoliko ustanova. "Inspektori se dobrim dijelom ponašaju nekorektno, ne žele se legitimirati, postavljaju se kao isljednici i zastrašuju ljude", ustvrdila je Prašnjak najavljujući da će o tome zatražiti očitovanje Državnog inspektorata.

Na pritiske prema štrajkašima i dalje se žali čelnik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji opet poručuje da nastavka pregovora neće biti dok Ministarstvo "ne sankcionira one koji na najbrutalniji način lome štrajk". "Mi ne možemo nastaviti pregovore pod ovakvim okolnostima, dok pritisci ne prestanu, a svi koji protuzakonito lome štrajk budu sankcionirani", rekao je Babić dodajući kako očekuje poziv iz Ministarstva i rješavanje problema.

Babić je jučer od ministra zdravlja Rajka Ostojića, kao uvjet za nastavak pregovora, zatražio smjenu Marijane Živko, sanacijske ravnateljice virovitičke bolnice, u kojoj je i sam zaposlen. Živko je u razgovoru za Večernji list optužila Babića da ga često nema na poslu, iako si sam upisuje u evidenciju da je odradio puno radno vrijeme, kao i da se na njega tuže pacijenti i kolege liječnici. Babićev zahtjev za smjenom Marijane Živko čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek tumači kao zloupotrebu socijalnog dijaloga.

"Počeli su nam se smijati građani i novinari, i to s punim pravom, jer se cijeli socijalni dijalog sveo na zaštitu jednog sindikalnog lidera, koji sad kaže - nema socijalnog dijaloga ni pregovora dok se ne smijeni ravnateljica. To je lakrdija", rekla je Avberšek Hini. Podsjetila je kako je još u četvrtak od Ministarstva zatražila nastavak kolektivnog pregovaranja, ali odgovor još nije dobila. "Zahtijevam od ministra Ostojića da mene i moje kolege, sukladno zakonu, pozove na pregovore o novom kolektivnom ugovoru. To je njegova zakonska obveza", kazala je Avberšek, dodajući da je štrajk legitimno pravo, ali ona ne želi čekati 5. listopada, kada istječe postojeći kolektivni ugovor i započinje njegova produžena primjena od tri mjeseca.

U raspravu o štrajku se uključila i cehovska organizacija medicinskih struka (OEMS), u čije je ime Galibedin Galijašević od sindikalnih čelnika zatražio da zaštite liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na isti način kao u drugim dijelovima sustava. Nema nikakva argumenta da se smjenski rad, pripravnost i dežurstvo u primarnoj zaštiti vrednuju upola manje nego u drugim dijelovima zdravstvenog sustava, tvrdi Galijašević u priopćenju.