c S
Dnevne novosti

Josipović: Napomenu A. Merkel shvaćam kao dobronamjernu

24.09.2013 07:10 NEW HAVEN, 23. rujna 2013.(Hina), Predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je, čestitajući njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na izbornoj pobjedi, izjavio kako njezinu primjedbu o Hrvatskoj shvaća kao dobronamjernu napomenu.

Josipović je tijekom boravka u Sjedinjenim Državama na sveučilištu Yale nakon održanog predavanja komentirao izjavu njemačke kancelarke koja je rekla da Hrvatska mora ispunjavati svoje obveze.

"Čestitam gospođi Merkel pobjedu na izborima, ona je kroz cijeli svoj mandat bila prijatelj Hrvatske i ja njezinu primjedbu o potrebi ispunjavanja uvjeta shvaćam kao dobronamjernu napomenu nekoga tko nam je prijatelj", rekao je Josipović.

Što se tiče najavljenih promjena ustava, Josipović je rekao kako on osobno smatra da svaka promjena temeljnog dokumenta nosi određenu moralnu poruku i da se ta poruka mora primjeniti na sve zločine bez obzira koje boje su bili.

Josipović je na Divinity school sveučilišta Yale održao predavanje pod nazivom "Religija u postkomunističkom i postkonfliktnom društvu - hrvatsko iskustvo". Kako je tijekom predavanja rekao, religija je često bila zloupotrebljavana zbog različitih političkih interesa.

"Važno mi je razumjeti različite religije", rekao je Josipović i dodao da je hrvatsko katoličanstvo bilo jedan od temeljnih kamena povijesti, te da su upravo svećenici bili čuvari tradicije. Tome je dodao da Hrvatsku smatra zemljom ljudskih prava od kojih je jedno od najvažnijih ono na vjerovanje.