c S
Dnevne novosti

Josipović: s Kerryem o regiji, s Obamom o EU

25.09.2013 07:16 NEW YORK, 24. rujna 2013.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović koji u New Yorku sudjeluje u raspravi na Općoj skupštini UN-a sinoć je bio jedan od uzvanika na primanju koje je za sudionike rasprave priredio američki predsjednik Barack Obama.

"Vrlo kratki razgovor s Obamom bio je prisjećanje da je Hrvatska postala članica Europske unije i da je to dobro", rekao je Josipović koji je danas na ručku što ga je priredio glavni tajnik UN-a Ban ki Moon s državnim tajnikom Johnom Kerryem govorio o regiji te želji da se ona transformira i okrene euroatlantskim integracijama.

Josipović se osvrnuo i na govor Baracka Obame pred Općom skupštinom i to posebice na dio koji se odnosi na Iran. Kako je rekao, Obama je iznio suzdržanu, ali optimističnu tezu u pogledu mogućih promjena u Iranu i odnosa svijeta prema toj zemlji. U Iranu su najavljene promjene i sad dobre riječi koje su krenule treba pretvoriti u djelo, dodao je. Josipović se osvrnuo i na stanje u Siriji.

"Mislim da je dobro da je priča krenula mirnim putem, međutim postoji odlučnost da se, ako tako mogu reći, na čistac iznese priča oko bojnih otrova i da se ubuduće onemogući koristenje tog oružja", istaknuo ju hrvatski predsjednik. Dodao je da je dobro što i Rusija zastupa odlučnost u dosljednoj primjeni monitoringa i deklaracije te pasivizacije tog oružja.

Sila bi svakako trebala biti zadnje rješenje, a ako se koristi trebala bi biti autorizirana od strane Vijeća sigurnosti, zaključio je. Govoreći o Hrvatskoj, Josipović je rekao da su UN-ovi milenijski ciljevi koji su zacrtani do 2015. plemeniti i želi ih i Hrvatska.

Radi se o razvojnom konceptu koji je usmjeren na obrazovanje, znanost, razvoj, ljudska prava, a kako je rekao Josipović, Hrvatska sebe vidi upravo kao zemlju utemeljenu na tim vrijednostima. Dan u New Yorku Josipović je završio susretom s hrvatskim iseljenicima gdje mu se pridružila i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.