c S
Dnevne novosti

Obama od UN zatražio "snažnu" rezoluciju o Siriji

25.09.2013 07:08 ZAGREB/NEW YORK, 24. rujna 2013.(Hina), Američki predsjednik Barack Obama u utorak je s govornice Opće skupštine UN od Vijeća sigurnosti zatražio "snažnu" rezoluciju za Siriju u kojoj će biti navedene i moguće teške posljedice po režim predsjednika Bašara al-Asada, objavile su agencije.

Američki predsjednik želi "čvrstu" rezoluciju koja će omogućiti "provjere toga da li Asadov režim ispunjava obveze i posljedice ako to ne učini", odnosno ukloni arsenal kemijskog oružja kojim je režim, kako vjeruje Obama, ubio gotovo 1500 ljudi u napadu 21. kolovoza na predgrađe Damaska.

"Sugestije da je taj napad počinio bilo tko drugi osim režima uvreda su ljudskom razumu i zakonitosti ove institucije", prenio je AFP Obamine riječi. Amerikanci se boje ruskog veta na rezoluciju koja bi sadržavala otvorenu prijetnju silom prema Siriji, ali možda se, kako navode neimenovani diplomatski izvori, nazire mogući kompromis oko teksta rezolucije.

Zato je američki predsjednik, kako navodi Reuters, poslao eksplicitnu poruku dvama najvećim Asadovim saveznicima, Rusiji i Iranu - da je zamisao da se Sirija može vratiti u stanje u kojem je bila prije izbijanja rata - "fantaziranje". "Vrijeme je da Rusija i Iran shvate da će ustrajanje na Asadovom ostanku na vlasti dovesti upravo do ishoda kojeg se boje - sve većeg prostora nasilja u kojem djeluju ekstremisti", rekao je Obama.

Obama je objavio da će SAD osigurati dodatnih 339 milijuna dolara humanitarne pomoći za ublažavanje sirijske humanitarne krize, od kojih je 161 milijun namijenjen ljudima u Siriji, a ostatak susjednim zemljama.U uvodnom govoru na zasjedanju Opće skupštine, glavni tajnik UN Ban Ki-moon uputio je poziv na prestanak krvoprolića koje traje od ožujka 2011. i pozvao na brzo usvajanje rezolucije VS UN nakon koje bi "odmah trebala uslijediti humanitarna akcija".