c S
Dnevne novosti

Sabor: tko je (ne)pošteniji, tko je više potrošio?

26.09.2013 07:16 ZAGREB, 25. rujna 2013.(Hina), Žestoki verbalni obračun HDZ-ovih i SDP-ovih zastupnika, međusobne optužbe za (ne)poštenje, pljačku te osobne uvrede, 'obilježile' su raspravu u Hrvatskom saboru o Vladinu prijedlogu da se Državni ured za trgovinsku politiku priključi Ministarstvu vanjskih poslova.

Od postojanja Ureda utvrđena je sinergija rada Ministarstva i Ureda, posebno u sferi bilateralnih gospodarskih odnosa, objasnio je ministar uprave Arsen Bauk. Prema Vladinu prijedlogu kadrovi koji su prije godinu i pol zaposleni u Uredu premjestili bi se u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, odnosno u diplomaciju. HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković prozvao je vladajuće da su potrošili 15 milijuna kuna kako bi osnovali taj Ured koji zatvaraju nakon 20 mjeseci.

Budući je njegov istup praćen dobacivanjem iz klupa, Jandroković je prozvao predsjednika Sabora Josipa Leku da "zbog stranačke stege" ne reagira na pravi način. Leko je to odbacio, no Jandroković je ustrajao kako nije korektan, te da je čuo komentar prema kojemu Leku nazivaju "premijerovim batlerom". Neću glasno izgovoriti kvalifikaciju koju sam o Vama pročitao, bilo bi me sram, uzvratio mu je Leko. Nije bilo većih batlera od onih u vrijeme HDZ-a, Sanadera i Tuđmana, bili su veći i od batlera na dvoru Henrika IV., rekao je laburist Branko Vukšić.

Jandroković je vladajućima poručio da nemaju pojma kako voditi državu, da nije dovoljno samo lijepo pričati i pretvarati se fin, te da djela govore o njima. Marinu Jurjević (SDP) koji je prosvjedovao iz klupe, uzvratio je, pak, kako zna da mu nije lako, te kako ‚lex Perković‘ i postoji zato da bi ih spasio od odlaska na sud. „Vi ste sljedbenik Saveza komunista, prodavali ste njihovu imovinu a naslijedili ste sve što su vaši prethodnici radili“, rekao je Jandroković. Reagirali su SDP-ovi zastupnici Domagoj Hajduković i Ivan Klarin odgovarajući da je HDZ opljačkao državu, a da je bivši predsjednik stranke na sudu.

Vašu bi stranku trebalo zakonski zabraniti za dobrobit države, poručuje Klarin, dok Hajduković zaključuje "tko o čemu, HDZ o poštenju". Jandroković uzvraća da su i neki (SDP-ovi) zastupnici u postupku, da vladajući također imaju 'putra na glavi', ali i gard 'mi smo pošteni'. Očekuje da nadležne instutucije provjere o čemu se radi u zagrebačkom SDP-u s obzirom na pisanje Ivana Račana da se ne znaju izvori financiranja i iznos sredstava koji ulazi u stranku za financiranje unutarstranačkih izbora u Zagrebu.

Na spominjanje Fimi medije, uzvraća da taj 'slučaj' iznosi 30-ak milijuna kuna, a da je aktualna vlast u zadnjih nekoliko mjeseci u vjetar bacila 200 milijuna kuna, od čega samo za Centar banku 50 milijuna. Fimi medija je kišna glista u odnosu na lopovluk u zagrebačkom Holdingu, koji je "izvor i vešmašina financiranja SDP-a", tvrdi Đurđica Sumrak (HDZ).