c S
Dnevne novosti

Milanović: bit će bolje i smanjit ćemo deficit na tri posto

26.09.2013 07:10 ZAGREB, 25. rujna 2013.(Hina), Premijer Zoran Milanović poručio je da će ekonomska situacija iduće godine biti bolja i najavio da će Vlada kroz tri godine proračunski deficit smanjiti na tri posto.

"Imam lošu vijest za pesimiste, bit će bolje", rekao je Milanović u intervjuu za Novu TV govoreći o gospodarskim temama. Podsjetio je kako je jučer u Saboru podnio prvo godišnje Vladino izvješće o stanju u društvu, naglasivši da "nikad u životu nije duže govorio", pa je svatko koga to zanima mogao slušati što Vlada planira učiniti.

Na upit o lošem kreditnom rejtingu nakon što su tri agencije hrvatski kreditni rejting bacile u "smeće", odgovorio je da prosudbe kreditnih agencija danas imaju manju težinu, iako nisu beznačajne. "Hrvatska se danas zadužuje jeftinije nego prije godinu i pol dana", istaknuo je.

Na tvrdnju voditelja da se Hrvatska najsporije oporavlja od svih zemalja EU i pitanje jesu li Vladine mjere zakasnile, premijer je kazao da će se Hrvatska vlastitom akcijom izvući iz krize, te najavio da će iduća godina biti bolja od ove. "Prema svim prognozama imat ćemo gospodarski rast i nismo zemlja koja najsporije izlazi iz gospodarske krize", ustvrdio je Milanović.

Dodao je kako je Hrvatska, po oštećenosti gospodarstva krizom, u europskom prosjeku. Odbacio je mogućnost da bi zbog manjka u proračunu mogle u pitanje doći plaće i mirovine. "To se neće dogoditi", kazao je. Dodao je da su naslijedili prenapregnute državne financije, za što nije odgovorna sadašnja Vlada, koja je u prvoj godini deficit sa 15 milijardi kuna smanjila na 11 milijardi.

"Znali smo da nam dolaze troškovi brodogradnje, povećani troškovi kamata i članstvo za EU. Za koje od tih troškova je odgovorna ova Vlada", upitao je. Premijer je najavio da će Hrvatska ući u postupak prekomjernog deficita s Europskom komisijom te ustvrdio da će u iduće tri godine smanjiti proračunski deficit na tri posto.