c S
Dnevne novosti

Prašnjak i Babić ponovno se sastaju s Ostojićem

26.09.2013 07:08 ZAGREB, 25. rujna 2013.(Hina), Na poziv ministra zdravlja Rajka Ostojića, predsjednici sindikata liječnika Ivica Babić i sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak odazvat će se na sastanak s ministrom kako bi se riješila pitanja koja su dovela do štrajka u hrvatskim bolnicama.

Sastanak ministra sa čelnicima dvaju strukovnih sindikata najavljen je za 14 sati u Ministarstvu zdravlja, a dolazak su Hini potvrdili i Babić i Prašnjak. Prethodna dva sastanka neuspješno su završena jer, po tvrdnjama sindikalnih čelnika, nije udovoljeno njihovim uvjetima, a ministar se nije očitovao na njihov prijedlog novog kolektivnog ugovora.

Iz Hrvatske liječničke komore stigla je danas potpora štrajku liječnika u kojoj se ističe da "Komora čvrsto podržava Hrvatski liječnički sindikat i bolničke liječnike u legitimnom ostvarivanju prava koja su stekli". Iz Komore ističu i spremnost na pružanje potpore svojim članovima u slučaju potrebe pravne zaštite.

Ostojić je sazvao i pregovore o sklapanju Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva, na koje bi trebala doći Spomenka Avberšek, predsjednica trećeg reprezentativnog sindikata u zdravstvu, Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Čelnici triju sindikata odvojeno razgovaraju s Ostojićem jer Babić i Prašnjak ne žele sjesti za stol s Avberšek, koju optužuju da je "generator cijeloga spora" zbog kojega su oni u štrajku.