c S
Dnevne novosti

Linić: povećanje međustope PDV-a neće utjecati na građane

27.09.2013 07:20 ZAGREB, 26. rujna 2013.(Hina), Ministar financija Slavko Linić poručio je da ne treba stvarati paniku zbog povećanja međustope PDV-a jer to neće imati utjecaja na građane.

Povećanje međustope s 10 na 13 posto ne mora značiti poskupljenje, kao što ni smanjenje PDV-a s 25 na 10 posto nije donijelo niže cijene u ugostiteljstvu i turizmu, rekao je Linić u središnjem Dnevniku HTV-a, govoreći o mogućim posljedicama novih mjera predstavljenim danas na sjednici Vlade. Ustvrdio je da će gorivo sigurno poskupjeti za iznos trošarina koje su sada na najnižoj razini u Europskoj uniji i koje će ići gore, ali će glavni utjecaj na cijenu goriva imati kretanje cijene nafte.

Vezano uz novi rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, koji je najavljen za studeni, ustvrdio je da ćemo stvarni rebalans imati za mjesec dana kada se dozna što se može naplatiti od starih dugova poreznih neplatiša. Podsjetio je kako je ove godine sanacija zdravstva već stajala tri milijarde kuna, koje nisu bile uvrštene u plan proračuna, a sada dovode do potrebe rebalansa. Ponovio je da će 2014. Hrvatska imati više od sedam milijardi novih rashoda - samo ulazak u EU stajat će nas 4,7 milijarde, a nova kamata na reformske poteze i dugove 2,5 milijardi.

Stoga se, rekao je, u novoj Vladinoj strategiji dio mjera odnosi na porezne stope i prihode, a drugi dio na smanjivanje potrošnje. Vladine reformske mjere odnose se na sva ministarstva, jer se mijenja sustav. Linić tvrdi da su dobro pripremljene i pokazuju kako Vlada i dalje vodi politiku štednje i racionalizacije svih segmenata potrošnje u Hrvatskoj. Na upit o najavi smanjivanja broja zaposlenih u javnom sektoru, pojasnio je da će dio zaposlenih otići u punu mirovinu za koju je stekao uvjete, a dio u djelatnostima poput čišćenja ili pripreme hrane izdvojit će se u privatni sektor.

Ti će ljudi i dalje biti zaposleni, samo više ne u javnom, nego u privatnom sektoru, dodao je. Najavio je da će se Hrvatska idućih 5 do 6 godina neprekidno zaduživati, jer, kaže, poreze se ne može više dizati, a za štednju je uvijek upitno do koje granice treba ići. "U ovom trenutku to su balansi koje vidite, ali zaduživanje se ne da izbjeći", rekao je Linić. Pojasnio je da su dugovi u dvije godine mandata ove Vlade (2012. i 2013.) najviše porasli zbog provedbe reformi u državnim tvrtkama i ustanovama, poput željeznice, brodogradnje i bolnica. "Pred nama je dovršetak konsolidacije i restrukturiranja tih javnih tvrtki.

Sve to unosimo u dug Hrvatske i sve će to platiti porezni obveznici", rekao je Linić. Optužio je neke prošle Vlade da "nisu ni prstom maknule" da riješe pitanje cesta, željeznice, šuma, vode i energije. "To sada dolazi na naplatu. Mi smo ti koji to radimo i pokazat ćemo koliki je račun", rekao je Linić. Odbacio je nagađanja da će zbog prekomjernog deficita u Hrvatsku doći kontrolori iz Bruxellesa. Hrvatska Vlada svojim mjerama će kontrolirati deficit, a na sjednici je pokazala i mjere kojima namjerava to učiniti.

"Europska komisija može biti nezadovoljna i zahtijevati jače stezanje, a tog trenutka Vlada će morati mijenjati politiku i jače stezati", rekao je Linić koji je uvjeren da se deficit i nagomilane dubioze mogu riješiti u tri godine. U vezi optužbi o navodnom primanju mita, koje protiv njega iznosi portal Index.hr, Linić je ponovno ustvrdio da nema nikakav račun u stranim bankama, niti ga je ikada imao.