c S
Dnevne novosti

Sabor: izmjene zakona pojednostavit će korištenje besplatne pravne pomoći

27.09.2013 07:26 ZAGREB, 26. rujna 2013.(Hina), Saborski zastupnici većinom glasova su poslijepodne podržali prijedlog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji bi trebao pojednostaviti korištenje besplatne pravne pomoći i proširiti krug korisnika koji bi imali pravo na nju.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt rekla je da se, unatoč nastojanjima, primjena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u velikoj mjeri pokazala neodgovarajućom i nefunkcionalnom - prije svega zbog složenosti postupka za odobravanje pravne pomoći, relativno uskog kruga korisnika besplatne pravne pomoći, te ograničenog opsega pravnih problema o kojima se pravna pomoć može odobriti.

Osim toga, rekla je Artuković Kunšt, imovinski kriteriji su bili poprilično strogo postavljeni. Stoga su se svake godine u državnom proračunu smanjivala sredstva za besplatnu pravnu pomoć, jer su bila iskorištena puno manje od planiranog. "Od 2009. sredstva za pravnu pomoć su zbog male realizacije smanjena za 78 posto, iako je broj podnesenih zahtjeva od 2009. do 2012. porastao za 55 posto", upozorila je.

Artuković Kunšt rekla je da se prijedlogom predviđa da se pravnu pomoć može dobiti za svaki pravni problem, proširuje se primarna pravna pomoć, širi krug korisnika besplatne pravne pomoći, te se smanjuje imovinski cenzus i pojednostavljuje procedura. Tijekom rasprave izmjene zakona podržali su klubovi zastupnika HNS-a, SDP-a, HDZ-a, HSU-a i SDSS-a ocjenivši da će nova zakonska riješenja poboljšati neučinkovit i izuzetno složen sustav pružanja besplatne pravne pomoći.

Drže kako je zakonom uz ostalo uspostavljen i sveobuhvatan nadzor nad kvalitetom pružene pravne pomoći, kao i mehanizmi sankcioniranja nestručnog i nesavjesnog postupanja u pružanju pravne pomoći. Saborski zastupnici raspravili su i predložene izmjene Zakona o sudskom registru.