c S
Dnevne novosti

Vlada usvojila stajališta za idući sastanak Vijeća EU za konkurentnost

27.09.2013 07:18 ZAGREB, 26. rujna 2013.(Hina), Vlada Republike Hrvatske je na zatvorenom dijelu sjednice donijela Zaključak o prihvaćanju popisa prioritetnih prijedloga zakonodavnih akata o kojima je predviđena rasprava tijekom litavskog predsjedavanja Vijećem Europske unije.

Usvojeno je stajalište Republike Hrvatske za idući sastanak Vijeća Europske unije za konkurentnost. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka.

Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor. Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskih rješenja sporova te su Uredu zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava odobrena sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu, za postizanje prijateljskih rješenja sporova.

Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ove točke u cijelosti. Vlada se očitovala o Prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 18. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda. Što se tiče kadrovskih pitanja, razriješena je Dijana Dasović, članica Sanacijskog vijeća Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača te je Davor Augustin imenovan novim članom, kao predstavnik navedene ustanove.

Sukladno odredbama novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, kao predstavnici Vlade Republike Hrvatske, imenovani su novi članovi Zajedničke komisije za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora Davorin Kajfeš, Sanda Pipunić i Tajana Drakulić. Također su imenovani zamjenici članova Vesna Pardon, Vesna Šiklić Odak i Vatroslav Subotić. Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Vlada je donijela odluku kojom se umjesto Alena Leverića, dosadašnjeg predstavnika za zastupanje Vlade Republike Hrvatske u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o., ovlašćuje nova predstavnica Jelena Zrinski Berger.

Ovom odlukom stavlja se izvan snage dosadašnja Odluka od 12. travnja 2012. godine. Članice Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Maja Sporiš i Jasna Ćurković Kelava razriješene su te su Iva Prpić i Hrvoje Sadarić imenovani novim članovima, kao predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih.