c S
Dnevne novosti

Vlada predložila ukidanje zastare za sva teška ubojstva

27.09.2013 07:22 ZAGREB, 26. rujna 2013.Hina, Vlada je Hrvatskome saboru predložila da se izmjenama Ustava RH ukine zastara za sva teška ubojstva, a ne samo za ona politički motivirana.

Vlada je to predložila dajući mišljenje na prijedlog 46 saborskih zastupnika SDP-a da se pristupi promjeni Ustava i ukine zastara za politički motivirana ubojstva. Koja su to teška ubojstva bilo bi propisano posebnim zakonom, a Vlada predlaže i unošenje posebne odredbe koja govori da se nezastarijevanje odnosi i na slučajeve teških ubojstava za koje je već nastupila zastara.

Ustavom bi tako, ako u Saboru za izmjene glasa dvotrećinska većina zastupnika, bilo definirano da ne zastarijevaju kaznena djela ratnog profiterstva, kao ni kaznena djela iz procesa pretvorbe i privatizacije počinjena u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države, propisana zakonom, kaznena djela teških ubojstava propisana posebnim zakonom ili ona koja ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako je inicijativa pokrenuta iz Sabora "sasvim racionalna i razumna jer za trajanja jednog režima se nisu mogli progoniti oni koji su ubijali u njegovo ime". Ta je inicijativa, dodao je, dovela do razmišljanja o tome kakav utjecaj zastara ima na sva teška ubojstva počinjena u prošlosti, na to kako se mi, kao društvo, suočavamo s tim i je li korektno da nekome tko je ubio dvoje ili troje djece prije 30 godina danas nitko ne može ništa jer je došlo do zastare. To je duboko civilizacijska stvar i vrijednosni stav, naglasio je Miljenić objašnjavajući razloge Vladina prijedloga.

Budući da se definicija teškog ubojstva mijenjala kroz povijest, objasnio je Miljenić, posebnim će se zakonom "napraviti katalog svih opisa djela koje predstavljaju teško ubojstvo". Govoreći o odredbi koja govori da se nezastarijevanje odnosi i na slučajeve kad je zastara već nastupila, Miljenić je rekao da se time onemogućava "situaciju da sad netko spava i kaže vi ste promijenili Ustav, ali to se odnosi samo 'pro futuro'".

Na to je upozorio i premijer Zoran Milanović kazavši kako se tom odredbom onemogućava da "nekome tko je prije 30 godina učinio grozne stvari nitko ne može ništa". "To je nešto što treba suzbiti i ovo je instrument da se to učini, a onda se u to normalno, ubrajaju i politički motivirana ubojstva. Time je ova priča dosta jasno i precizno zaokružena i sudovi mogu raditi svoj posao", zaključio je.