c S
Dnevne novosti

Sabor: varaždinskom kazalištu status nacionalnog

30.09.2013 07:20 ZAGREB, 27. rujna 2013.(Hina), Hrvatski sabor izglasovao je danas izmjene u Zakonu o kazalištima čime je preciziran postupak izbora i imenovanja intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a varaždinskom kazalištu dodijeljen status nacionalnog.

Ni Vlada, a ni Sabor nisu podržali zahtjeve oporbenih zastupnika da se isti status dodijeli još nekim kazalištima, primjerice u Dubrovniku i Šibeniku. Izmjenama Zakona o kazalištima propisano je da intendanta zagrebačkog HNK imenuje i razrješava Vlada na zajednički prijedlog ministra kulture i zagrebačkog gradonačelnika.

Ako se pak ne utvrdi zajednički prijedlog u roku od sedam dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva ministra ili gradonačelnika, intendanta imenuje i razrješava Vlada na prijedlog ministra kulture. Sabor je izmijenio i Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave čime se Državni ured za trgovinsku politiku ukida, odnosno priključuje Ministarstvu vanjskih poslova. I kadrovi koji su prije godinu i pol zaposleni u Uredu 'sele' u Ministarstvo.

Sabor je donio Zakon o ovlastima Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, a u drugo čitanje uputio desetak zakonskih prijedoga. Suglasio se da Ante Jerolimov, u HDZ-ovim redovima zamijeni Božidara Kalmetu koji je na posljednjim lokalnim izborima izabran za zadarskog gradonačelnika.